Sernik stracciatella z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: jajka miksujemy z cukrem, dodajemy mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy łyżką. Wlewamy do formy (30x25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut w 180 °C. Studzimy.
2.Masa: żelatynę rozpuszczamy w 100 ml wrzątku i studzimy. Czekoladę ścieramy na tarce o małych oczkach. Kremówkę ubijamy na sztywno. Serek waniliowy miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy ubitą śmietanę i dalej miksujemy. Następnie cienkim strumieniem wlewamy żelatynę i miksujemy jeszcze chwilę. Na koniec wsypujemy startą czekoladę i mieszamy. Wykładamy na biszkopt. Wstawiamy do lodówki, do stężenia masy.
3.Galaretka: kawę zmieszaną z żelatyną i cukrem zalewamy 700 ml wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny. Studzimy. Wylewamy na stężały sernik i odstawiamy do lodówki na noc.
Komentarze