Dzisiaj przygotowałam ciasto na zimno, serniczek o lekkim smaku cytryny, bardzo pyszny w dodatku lekki i puszysty. Przypomina mi ptasie mleczko, jednak tutaj mamy jeszcze herbatniki.
40 min
Składniki:
SKŁADNIKI :
1 kg sera wiaderkowego
2 galaretki cytrynowe
1 szklanka wrzątku
2 duże łyżki z czubkiem żelatyny spożywczej + 1/2 szklanki wrzątku
2 cukry waniliowe
3/4 szklanki cukru
2 śnieżki
1 i 1/2 szklanki zimnego mleka pełnego
2 duże opakowania herbatników ( użyłam owsianych z Biedronki )
1 czekolada deserowa + 3 łyżki mleka
wiórki lub migdały do posypania ciasta
Sernik śnieżny puch - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. PRZYGOTOWANIE :
Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku, studzimy uważając aby nam nie zastyga.
Żelatynę rozpuszczamy i studzimy.
Blaszkę o wymiarach 25/30 wykładamy herbatnikami, nawet boki bo herbatników nam wystarczy.
2.Śnieżki ubijamy mikserem z zimnym mlekiem na sztywno, następnie dodajemy cały ser i cukier, dalej ubijając wlewamy galaretki i żelatynę. Masę serową wylewamy na ciastka. Sernik odkładamy na 10 minut do lodówki aż masa troszkę stężeje. Następnie sernik wyciągamy i rozkładamy na wierzchu resztę herbatników. Ciasto chłodzony 2-3 godziny.
3.Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy ja z mlekiem w mikrofalówce.
Na zimny sernik rozsmarowujemy polewę i posypujemy obficie wiórkami kokosowymi lub migdałami.
Serniczek dobrze się kroi, jest smaczny i puszysty, przypomina ptasie mleczko.
Komentarze