SERNIK ŚNIEŻNY PUCH

4.99 (173 ocen)

  • 40 min

Dzisiaj przygotowałam ciasto na zimno, serniczek o lekkim smaku cytryny, bardzo pyszny w dodatku lekki i puszysty. Przypomina mi ptasie mleczko, jednak tutaj mamy jeszcze herbatniki.

  • 40 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI :
    1 kg sera wiaderkowego
    2 galaretki cytrynowe
    1 szklanka wrzątku
    2 duże łyżki z czubkiem żelatyny spożywczej + 1/2 szklanki wrzątku
    2 cukry waniliowe
    3/4 szklanki cukru
    2 śnieżki
    1 i 1/2 szklanki zimnego mleka pełnego
    2 duże opakowania herbatników ( użyłam owsianych z Biedronki )
    1 czekolada deserowa + 3 łyżki mleka
    wiórki lub migdały do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

4.99 (173 ocen)

Zobacz również:

Desery Herbaty

Sernik śnieżny puch - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1i793rx 1. PRZYGOTOWANIE :
    Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku, studzimy uważając aby nam nie zastyga.
    Żelatynę rozpuszczamy i studzimy.
    Blaszkę o wymiarach 25/30 wykładamy herbatnikami, nawet boki bo herbatników nam wystarczy.
  • image-0kj70gj 2. Śnieżki ubijamy mikserem z zimnym mlekiem na sztywno, następnie dodajemy cały ser i cukier, dalej ubijając wlewamy galaretki i żelatynę. Masę serową wylewamy na ciastka. Sernik odkładamy na 10 minut do lodówki aż masa troszkę stężeje. Następnie sernik wyciągamy i rozkładamy na wierzchu resztę herbatników. Ciasto chłodzony 2-3 godziny.
  • image-202tag4 3. Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy ja z mlekiem w mikrofalówce.
    Na zimny sernik rozsmarowujemy polewę i posypujemy obficie wiórkami kokosowymi lub migdałami.
    Serniczek dobrze się kroi, jest smaczny i puszysty, przypomina ptasie mleczko.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbatniki Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować