Sernik Snickers

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszna serowo-kajmakowa warstwa, pokryta orzeszkami w karmelu i mleczną czekoladą. Jest inną ulepszoną wersją sernika.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI: (na tortownicę 28 cm)
    SPÓD:
    25-30 dag ciastek maślanych (najlepiej kakaowych)*
    2 łyżki masła
    MASA SEROWA:
    1 kg twarogu sernikowego (u mnie z wiaderka z Biedronki)
    3/4 szkl cukru
    5 jajek (M)
    2 łyżki mąki pszennej (z lekkim czubkiem)
    2 łyżki mąki ziemniaczanej (z lekkim czubkiem)
    30 dag masy kajmakowej (polecam z Gostynia)
    125 ml śmietanki 30%
    WARSTWA ORZECHOWA:
    30 dag orzeszków ziemnych** (u mnie solone, ale mogą być bez soli)
    100 g masła
    1/3 szkl cukru
    50 ml śmietanki 30%
    10 dag masy kajmakowej (czyli to co zostało w puszce po zrobieniu masy serowej)
    DODATKOWO:
    1 czekolada mleczna (100 g)
    50 ml śmietanki 30%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik snickers - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. * zamiast ciastek maślanych można użyć ciastek Hitów czekoladowych - wtedy nie dodajemy już masła
    ** można zmieszać z innymi orzechami

    SPÓD:
    1. Ciastka zmielić w malakserze, zblendować lub bardzo drobno skruszyć np. wałkiem. Masło rozpuścić, wymieszać z okruchami ciastek (powinny mieć konsystencję mokrego piasku. Wysypać na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i lekko ugnieść. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
    MASA SEROWA:
    2. Masę kajmakową przełożyć do rondelka, dodać śmietankę i leciutko podgrzać (żeby masa zrobiła sie rzadsza). Odstawić.
    3. Ser zmiksować z cukrem, dodawać po jednym jajku, następnie mąkę i na końcu masę kajmakową ze śmietanką - cały czas miksując.
    4. Całość wylać na spód z ciastek, piec ok 60 min w 180*C, przy czym tak jak przy innych sernikach polecam na spodzie piekarnika położyć blachę wypełnioną do połowy wodą a na środkowej półce blachę z sernikiem (po prostu w piekarniku "gdzieś tam niżej" ma stać naczynie z parującą wodą - bo to para wodna sprawia, że sernik wyjdzie taki kremowy, nie wysuszony, nie urośnie wysoki a więc i nie opadnie).
    WARSTWA ORZECHOWA:
    5. Pod koniec pieczenia sernika przygotować warstwę orzechową: orzeszki lekko pokruszyć (najlepiej w malakserze lub wałkiem) tak, żeby pozostały grube kawałki. Masło, cukier, śmietankę i masę kajmakową podgrzać w rondelku do rozpuszczenia cukru, dodać orzechy, wymieszać. Otworzyć piekarnik, wysunąć sernik, wyłożyć szybko na wierzch przygotowane orzechy i piec jeszcze ok 5 minut, po czym lekko uchylić piekarnik i zostawić ciasto w wyłączonym piekarniku jeszcze na ok 15 minut (pod wpływem ciepła warstwa orzechowa ładnie przyklei się do sernika, a dodatkowo sernik odpocznie). Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika.
    6. Śmietankę doprowadzić do wrzenia, dodać czekoladę, mieszać do rozpuszczenia. Polać polewą warstwę orzechową. Całość odstawić do ostudzenia, a następnie włożyć na całą noc do lodówki
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować