Prosty sernik bez spodu, pieczony z warstwą kwaśnej śmietany, mazisty, rozpływajacy się w ustach-to wyjątkowo pyszne ciasto, ubogi w składniki , potrzebna nam będzie tylko miska i blender.Wypiek na różne okazje w tym świąteczne.
60 min
Składniki:
75 dag półtłustego twarogu
4 jajka
¾ szklanki cukru
16 g cukru waniliowego
1 budyń śmietankowy -70 g
300 ml śmietany kremówki
Sernik śmietanowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Twaróg pokruszyć do miski, wbić jaja, wlać śmietankę, wsypać cukier i cukier waniliowy oraz proszek budyniowy, całość zmiksować blenderem, do uzyskania jednolitej masy bez grudek.
Wylać masę serową do wyłożonej papierem do pieczenia –szczelnie ! tortownicy o śr 26 cm.
Włożyć do nagrzanego do 160*c piekarnika. Piec 55 minut.
2.Kwaśną śmietanę wymieszać z przesianym cukrem pudrem, wyjąc gorący sernik z piekarnika rozsmarować śmietanę temp w piekarniku zwiększyć do 180*c i piec jeszcze 12-15 minut, studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach aż będzie całkiem zimny.
Komentarze