Sernik śmietanowy

5 (183 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min

Prosty sernik bez spodu, pieczony z warstwą kwaśnej śmietany, mazisty, rozpływajacy się w ustach-to wyjątkowo pyszne ciasto, ubogi w składniki , potrzebna nam będzie tylko miska i blender.Wypiek na różne okazje w tym świąteczne.

  • 60 min

Składniki:

  • 75 dag półtłustego twarogu
    4 jajka
    ¾ szklanki cukru
    16 g cukru waniliowego
    1 budyń śmietankowy -70 g
    300 ml śmietany kremówki

    Warstwa śmietanowa:
    2 szklanki gęstej śmietany 18%
    3 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

5 (183 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik śmietanowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg pokruszyć do miski, wbić jaja, wlać śmietankę, wsypać cukier i cukier waniliowy oraz proszek budyniowy, całość zmiksować blenderem, do uzyskania jednolitej masy bez grudek.
    Wylać masę serową do wyłożonej papierem do pieczenia –szczelnie ! tortownicy o śr 26 cm.
    Włożyć do nagrzanego do 160*c piekarnika. Piec 55 minut.
  • 2. Kwaśną śmietanę wymieszać z przesianym cukrem pudrem, wyjąc gorący sernik z piekarnika rozsmarować śmietanę temp w piekarniku zwiększyć do 180*c i piec jeszcze 12-15 minut, studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach aż będzie całkiem zimny.

    Po ostudzeniu włożyć do lodówki.

    Słodkich wypieków!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Sery Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować