Jest obłędny w smaku a z dodatkiem jagód wprost rozpływa się w ustach. Przepis mojego autorstwa.
1 godz. 5 min
Składniki:
1 kg sera na sernik mielonego
1 budyń śmietankowy (duży)
1 łyżeczka proszku do pieceznia
2 łyzeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
6 jajek
10 dag margaryny
szczypta soli
Oraz:
1/2 szklanki jagód (można użyć owoców świeżych lub mrożonych)
Sernik śmietankowy z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ser zmielić w maszynce lub zmiksować za pomocą blendera.Następnie dodać budyń w proszku, poszek do pieczenia, cukier oraz cukier waniliowy.Zmiksować, na końcu dodać rozpuszczoną i przestudzoną margarynę.Białka oddzielić od żółtek. Żółtka dodajemy do sera a z białek ubijamy na sztywno pianę ze szczyptą soli.Łączymy białka z masą serową. Pół masy serowej wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia układamy jagody i przykrywamy resztą masy serowej. Piec ok.60 minut w temp. 160 stopniach.
Porady
Jesli używamy mrożonych owoców to nie rozmrażamy ich.
Komentarze