Sernik śmietankowy

4.5 (198 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Jest to sernik, który piekę na ważne uroczystości. Zawsze gdy go upiekę to później jest nazywany "sernikiem Radka", a tak na prawdę przepis, który zmodyfikowałem otrzymałem od mamy mojej dziewczyny!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Kruchy spód:
    150 g mąki
    100 g masła
    50 g cukru
    1 jajko

    Masa serowa:
    1 kg gładkiego sera
    6 całych jaj
    3 żółtka
    2 białe czekolady po 100 g
    250 g cukru pudru

    Wierzch:
    600 ml kwaśnej śmietany 22%
    5 łyżek cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik śmietankowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki suchego ciasta na spód szybko zagnieść i schłodzić. Ciastem wyłożyć spód tortownicy i upiec na rumiano w piekarniku rozgrzanym do 200℃ (około 15 minut), ostudzić.


  • 2. Oddzielić żółtka od białek. Do 9 żółtek dodać cukier puder i miksować na wysokich obrotach (jak na kogla-mogla). Następnie dodawać stopniowo ser cały czas miksując. Białą czekoladę rozpuścić na parze i dodać do masy cały czas miksując. Do 6 białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Następnie połączyć delikatnie łyżką, bądź mikserem na wolnych obrotach z masą serową.

  • 3. Przykryć masą serową i piec w kąpieli wodnej w piekarniku rozgrzanym do 160℃ przez około 40 minut.

  • 4. Kwaśną śmietanę wymieszać z cukrem pudrem i posmarować wierzch sernika. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180℃ na 15 minut.

Porady

Najlepszy będzie ser w kostkach Pacynka, który sprawia iż sernik jest bardziej puszysty. Gdy w sklepie nie znajdziemy śmietany 22% to można kupić 400ml śmietany 18% i 200ml śmietany 30%.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować