• Sernik smażony

    Dodane przez: nika9085

  • Inny sposób na smaczny sernik

  • Składniki

    Ciasto kruche:
    1 szklanka cukru pudru
    5 szklanek mąki
    2 jajka
    1 i 1/2 kostki margaryny
    cukier waniliowy
    czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki śmietany

    Ser:
    1 i 1/2 kg sera
    2 szklanki cukru kryształu
    3 całe jajka
    2 żółtka
    1 kostka margaryny
    3 łyżki mąki kartoflanej
    szczypta soli
    bakalie

  • Sposób przygotowania

    1.

    Mąkę przesiać, dodać resztę składników i zarobić ciasto. Podzielić je na 5 części i upiec 5 blatów.

    2.

    Ser dwukrotnie zemleć. Margarynę roztopić, dodać resztę składników. Mieszkać aż do zgęstnienia i podgotowania. Na końcu dodać drobno posiekane bakalie. Gorącym serem przekładać blaty. Na wierzch polewa.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    ser, slodkie_zycie, ciasta
  • 4 komentarze
    • RedakcjaPP
      2012-03-16T19:31:51+01:00 RedakcjaPP
      Nika, blaszkę o jakich wymiarach trzeba przygotować, aby z takiej ilości ciasta dało się upiec 5 blatów?
      W jakiej temperaturze i jak długo je pieczemy?
    • nika9085
      2012-03-17T12:23:24+01:00 nika9085
      Blaty wychodzą bardzo cienkie, ciasto się nie rwie, więc można spokojnie cienko rozwałkować. Wymiary blaszki 21x36cm. Temperatura 180st C około 30-35min, do momentu aż przybiorą ładny złoty kolor.
    • mamajagody_2010
      2014-02-01T21:22:29+01:00 mamajagody_2010
      dlaczego smażony? skąd ta nazwa?
    • stan865
      2014-02-02T15:40:12+01:00 stan865
      Jak kto woli moze być gotowany bo ser wrzuca się do gorącej margaryny..ja też znam go pod taką nazwą:)Jest pyszny:)

Dodane przez: nika9085

nika9085 25

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-03-16T14:38:04+01:00

2227 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Zobacz, kto poleca ten przepis

Zdobyte wyróżnienia:

Opublikowany w Przyślij Przepis
Przepis z magazynu: PPWS_12-2013

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »