Sernik śliwkowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne ciasto, które zadowoli niejedno podniebienie.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • CIASTO

    1 kostka margaryny Kasia
    3 szklanki mąki
    4 żółtka
    2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
    3 łyżki cukru
    1 mały proszek do pieczenia

    MASA SEROWA

    1 kilogram sera śmietankowego
    1 łyżka tłuszczu
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 żółtka
    1 szklanka cukru
    2 cukry waniliowe
    piana ubita z 6 białek


    60 dag śliwek

Sernik śliwkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski. Dobrze zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną z nich dać do zamrażalnika. Blaszkę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Śliwki umyć, Usunąć pestki. Podzielić na połówki. Wszystkie składniki na masę serową (oprócz piany z białek i śliwek) wrzucić do miski i dokładnie wymieszać mikserem. Na samym końcu dać pianę z białek i delikatnie wymieszać ją z masą serową. Na blaszkę wyłożyć równomiernie jedną część ciasta, na nią poukładać połówki śliwek, na śliwki wylać masę serową i na masę poskubać tą część ciasta, która była w zamrażarce. Piec 1 godzinę w temperaturze 180 st C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy