Sernik rozmaitości - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Z mąki, zimnego masła lun margaryny, żółtek oraz cukru oraz kakao zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części . Każdą oddzielnie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na minimum 20 min.
Ser mielimy. Miękkie masło miksujemy na pulchną masę a następnie dodajemy po jednym żółtku i cukier. Powolutku dodajemy partiami zmielony twaróg i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy budyń i ubitą na sztywno pianę z białek. Na sam koniec delikatnie wsypujemy rodzynki i skórki i znów dokładnie mieszamy.
Nastawiamy piekarnik na 160C ( przy termoobiegu, bez termoobiegu 180C). Na początek ścieramy jedną część ciasta - na tarce o dużych oczkach, równomiernie rozkładamy po całej powierzchni. Na to wykładamy masę serową a na wierzch znów ścieramy kolejną cześć ciasta. Pieczemy dobrą godzinkę po czym zostawiamy sernik w piekarniku przy zamkniętych drzwiczkach do całkowitego ostygnięcia.
Komentarze