Sernik rozmaitości

0 (0 ocen)

Pyszny serniczek - idealny na święta

Składniki:

  • Ciasto
    - 300 g mąki pszennej typ. 650
    -250g margaryny lub masła
    - 4 żółtka ( białka do masy serowej)
    - szklanka cukru
    -100g migdałów
    -2 łyżki kakao
    - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa serowa

    - 1,5 kg twarogu
    - 4 żółtka
    - 1 masło
    - białka z 8 jaj
    - 1 budyń waniliowy
    - szklanka cukru

    Do tego - 150 g rodzynek i 150g różnych kandyzowanych skórek - pomarańczy, mango, cytryny.

Sernik rozmaitości - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, zimnego masła lun margaryny, żółtek oraz cukru oraz kakao zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części . Każdą oddzielnie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na minimum 20 min.
    Ser mielimy. Miękkie masło miksujemy na pulchną masę a następnie dodajemy po jednym żółtku i cukier. Powolutku dodajemy partiami zmielony twaróg i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy budyń i ubitą na sztywno pianę z białek. Na sam koniec delikatnie wsypujemy rodzynki i skórki i znów dokładnie mieszamy.
    Nastawiamy piekarnik na 160C ( przy termoobiegu, bez termoobiegu 180C). Na początek ścieramy jedną część ciasta - na tarce o dużych oczkach, równomiernie rozkładamy po całej powierzchni. Na to wykładamy masę serową a na wierzch znów ścieramy kolejną cześć ciasta. Pieczemy dobrą godzinkę po czym zostawiamy sernik w piekarniku przy zamkniętych drzwiczkach do całkowitego ostygnięcia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy