Sernik raffaello

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Piekąc go wiedziałam, że będzie bardzo dobry, ale jego smak całkowicie mnie zaskoczył (oczywiście pozytywnie:) ). A to wszystko za sprawą mleczka kokosowego, które jest w cieście wyczuwalne. Lekka serowa chmurka, miękka i puszysta, po prostu rozpływa się w ustach.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Spód:

    200 g wafelków princessa
    30 g masła
    5 łyżek zmielonych migdałów
    8 łyżek wiórków kokosowych

    Masa serowa:

    750 g sera tłustego
    500 g mascarpone
    4 łyżki likieru kokosowego lub jajecznego
    7 jajek
    3 żółtka
    5 łyżeczek cukru waniliowego
    2 szklanki cukru
    4 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 1/2 puszki mleka kokosowego (sama sucha część, bez wody)

    Kokosowa beza:

    3 białka
    2/3 szkl cukru
    1 1/4 szkl wiórków kokosowych
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

    1/2 szklanki kwaśnej śmietany 1% z dwoma łyżeczkami cukru
    kulki kokosowe
    forma 25 x 25 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik raffaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • spód 1. Wafelki kruszymy, dodajemy migdały, a następnie całość zalewamy gorącym masłem i dokładnie łączymy ze sobą. Masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, dociskamy, posypujemy wiórkami kokosowymi i wkładamy do lodówki.
  • ser 2. Do dużej miski przekładamy ser i miksujemy tak długo, aż stanie się gładki (możemy też zmielić go
    3 - krotnie w maszynce). Cały czas miksując dodajemy serek mascarpone, cukier biały i waniliowy, mąkę ziemniaczaną, po 1 jajku, żółtka, mleczko kokosowe (samą gęsta część) i likier. Całość wylewamy na wcześniej przygotowany spód i pieczemy:

    175*C - 15 minut
    120*C - 60 minut ( w połowie czasu pieczenia boki ciasta przykrywamy folią).
  • ser 3. 10 minut przed zakończeniem pieczenia przygotowujemy kokosową bezę. W misce ze szczyptą soli ubijamy białka, dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną. Ubijamy tak długo, aż cukier się rozpuści. Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe i mieszamy.
  • beza 4. Ciasto wyciągamy z piekarnika, miękki, falujący wierzch smarujemy śmietaną z cukrem i wykładamy na niego kokosową bezę. Całość pieczemy

    120*C - 30 minut
    90*C - 30 minut
  • 5. Sernik należy dokładnie ostudzić. Gdy jest już zimny, polewamy go białą czekoladą i na wierzchu układamy kulki kokosowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować