Sernik puchaty

4.99 (184 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Wszyscy bardzo lubią serniki. Ten serniczek jest bardzo lekki i przykryty ptasim mleczkiem.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
    łyżeczka proszku do pieczenia
    2 żółtka
    150 g masła
    4 łyżki cukru

    500 g sera białego ( wiaderko )
    5 jajek
    300 g śmietany 30 % ( ubić na sztywno )
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki maki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    7 łyżek cukru
    100 g masła ( miękkiego )
    sok z połowy cytryny

    opakowanie ptasiego mleczka ( smak czekoladowy )
    2 łyżki mleka

    bezy do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.99 (184 ocen)

Sernik puchaty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z proszkiem wysiekać z zimnym masłem. Dodać cukier, żółtka i zagnieść ciasto . Wykleić ciastem foremkę i pozostawić w lodówce na 20 min.
  • 2. Żółtka z cukrem ubić na puch. Dodać masło i dalej ubijać. Następnie stopniowo dodawać ser i w dalszym ciągu miksować. Dodać mąki z proszkiem i sok z cytryny.
    Białka ubić usztywniając łyżką cukru.
    Śmietankę ubić na sztywno.
    Delikatnie połączyć wszystko używając szpatułki.
    Masę wyłożyć na ciasto.
    Pieczenie 180 stopni - 70 min.
    Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
  • 3. Ptasie mleczko rozpuścić w naczyniu dodając 2 łyżki mleka.
    Wystudzony sernik pokryć czekoladą.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.92 (174 ocen)

PUCHATY SERNIK

To może cię zainteresować