Ciasto kruche przełożone smażoną masą serową z owocami kandyzowanymi i rodzynkami .Całe obłożone mandarynkami i zalane galaretką.Pycha:)
2 godz. 20 min
Składniki:
Ciasto kruche:
40 dag mąki
15 dag margaryny
15 dag cukru pudru
3 żółtka
2 jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg sera dwa razy zmielonego
20 dag margaryny
3 jajka
1 budyń śmietankowy
3/4 szkl.cukru pudru
10 dag rodzynek
10 dag owoców kandyzowanych
Na wierzch:
2 puszki mandarynek
3 galaretki cytrynowe
Sernik przekładany z owocami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę zetrzeć na grubej tarce do miski z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem.Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto9gdyby było za suche to dodać troszeczkę śmietany).Podzielić na 3 równe części i upiec w brytfance(zwykłej na placka) każdy osobno na złoty kolor w nagrzanym piekarniku w 180-190 stopniach.Ostudzić.Ser utrzeć z cukrem i jajkami.W garnku roztopić margarynę i na gorącą wyłożyć masę serową,ciągle mieszając.Do gorącego sera dać suchy budyń i rodzynki oraz owoce kandyzowane-dalej mieszać.Gdy masa zacznie odchodzić od garnka to zdjąć z ognia.Podzielić masę na 3 części.Przekładać kruche placki tj.kruche ciasto-masa serowa-kruche ciasto-masa serowa-kruche ciasto-masa serowa-na wierzch na masę serową dajemy osączone mandarynki z puszki i zalewamy tężejącą galaretką rozpuszczoną w 4,5 szkl.gorącej wody.Gotowy sernik wkładamy do lodówki,na kilka godzin.
Porady
Na wierzch sernika możemy dać dowolne owoce i galaretkę w ulubionym smaku.
Komentarze