sernik powidlak na herbatnikach

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Sernik ten jest szybki do zrobienia, bo zamiast klasycznego spodu używamy herbatników. Smak wzbogaca dodatek powideł śliwkowych i dużej ilości skórki pomarańczowej.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • *foremka 24*24 cm
    Składniki:
    duża paczka herbatników
    1 słoiczek powideł śliwkowych
    700 g sera z kostki
    6 żółtek
    180 g masła
    1/2 szklanki cukru
    100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
    1 torebka budyniu waniliowego
    na polewę:
    125 g masła
    1/2 szklanki cukru pudru
    2 łyżki kakao
    2-3 łyżki wrzątku
    kolorowa posypka cukrowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Serniki Desery Powidła Herbaty

Sernik powidlak na herbatnikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser zmielić w maszynce od mięsa minimum dwukrotnie. Masło utrzeć z cukrem na puch, następnie nadal ucierając dodawać po żółtku. Dodawać po łyżce sera i proszek budyniowy. Na koniec dodać skórkę pomarańczową i wymieszać. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie rozłożyć herbatniki i posmarować je powidłami. Wylać masę serową i piec około godziny w 170*C. Wystudzić.
  • 2. Składniki polewy zagotować i cały czas mieszając wystudzić (polewa zacznie gęstnieć kiedy będzie zimna). Wystudzony sernik polać polewą i posypać posypka cukrową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbatniki Śliwki Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować