Sernik potrójnie śmietankowy

4.5 (152 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz. 30 min

Sernik z tajemniczym składnikiem, ze śmietanką w proszku. Sernik jest potrójnie śmietankowy. W warstwie serowej jest śmietanka płynna- kremówka i śmietanka w proszku. Po raz trzeci śmietanka jest w postaci ubitej na wierzchu sernika.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3/4 szklanki mąki pszennej
    100 g masła
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    2 zaokrąglone łyżki cukru
    1 żółtko

    Warstwa serowa:
    500 g mielonego białego sera
    200 ml śmietanki kremówki 30%
    3 bardzo czubate łyżki śmietanki w proszku (taka jak do kawy)
    3/4 szklanki cukru
    3 zaokrąglone łyżki mąki pszennej
    3 jajka

    Bita śmietanka:
    200 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
    1 czubata łyżka cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Kremówka Desery

Sernik potrójnie śmietankowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia i masło, posiekać nożem. Dodać żółtko, wyrobić jednolite ciasto. Wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 24 cm. Posypując wierzch lekko mąką, równomiernie go rozłożyć. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C, piec ok. 22-25 minut do lekkiego zrumienienia ciasta.
  • 2. Warstwa serowa:
    Białka ubić na sztywną pianę.
    Do sera dodać śmietankę kremówkę, śmietankę w proszku, cukier, mąkę pszenną i żółtka, krótko zmiksować. Wyłożyć na podpieczone ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150°C, piec ok. 80 minut, do lekkiego zezłocenia się wierzchu. Ostudzić.
  • 3. Bita śmietanka:
    Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijać z cukrem przez ok. 2 minuty. Wyłożyć na wierzch zimnego sernika.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Śmietana Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PRZEPIS DNIA Poniedziałek 17.11.2014r. http://www.przyslijprzepis.pl/forum/topic/guid/1997482?page=235

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować