Sernik z tajemniczym składnikiem, ze śmietanką w proszku. Sernik jest potrójnie śmietankowy. W warstwie serowej jest śmietanka płynna- kremówka i śmietanka w proszku. Po raz trzeci śmietanka jest w postaci ubitej na wierzchu sernika.
2 godz. 30 min
Składniki:
Ciasto:
3/4 szklanki mąki pszennej
100 g masła
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 zaokrąglone łyżki cukru
1 żółtko
Warstwa serowa:
500 g mielonego białego sera
200 ml śmietanki kremówki 30%
3 bardzo czubate łyżki śmietanki w proszku (taka jak do kawy)
3/4 szklanki cukru
3 zaokrąglone łyżki mąki pszennej
3 jajka
Sernik potrójnie śmietankowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia i masło, posiekać nożem. Dodać żółtko, wyrobić jednolite ciasto. Wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 24 cm. Posypując wierzch lekko mąką, równomiernie go rozłożyć. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C, piec ok. 22-25 minut do lekkiego zrumienienia ciasta.
2.Warstwa serowa:
Białka ubić na sztywną pianę.
Do sera dodać śmietankę kremówkę, śmietankę w proszku, cukier, mąkę pszenną i żółtka, krótko zmiksować. Wyłożyć na podpieczone ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150°C, piec ok. 80 minut, do lekkiego zezłocenia się wierzchu. Ostudzić.
3.Bita śmietanka:
Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijać z cukrem przez ok. 2 minuty. Wyłożyć na wierzch zimnego sernika.
Komentarze