Sernik jest mocno pomarańczowy - smakuje rewelacyjnie. Kusi cudownym, aromatycznym zapachem i jest niezwykle delikatny oraz kremowy. Dzięki dodatkowi oleju - długo pozostaje świeży.
8 godz. 20 min
Składniki:
(Tortownica o średnicy 23 cm)
Spód:
1,5 szklanki mąki pszennej
1 jajko
60g margaryny (użyłam z wanilią)
1/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
Masa serowa:
600g mielonego twarogu (użyłam z wiaderka)
4 jajka (duże)
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju
1 budyń śmietankowy/waniliowy
sok z 1/2 pomarańczy
skórka z 1/2 pomarańczy (starta)
1 szczypta soli
Dodatkowo:
1/2 pomarańczy do dekoracji
Sernik pomarańczowy (z mlekiem i olejem) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i dokładnie wyrobić.
Ciasto wyłożyć na blachę wysłaną papierem do pieczenia i podpiec około 10-15 minut w 180 stopniach.
2.Żółtka z cukrem utrzeć do białości.
Dodać ser i proszek budyniowy.
Po dokładnym wymieszaniu powoli wlać olej i mleko.
Następnie masę połączyć ze skórką i sokiem pomarańczowym.
Na końcu delikatnie wmieszać ubite na sztywno (z solą) białka.
Całość przełożyć na podpieczony spód i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec około 60-70 minut w 170 stopniach.
(Sernik powinien odstawać od formy i być lekko rumiany.)
Po ostudzeniu ciasto wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc).
3.Przed podaniem udekorować plasterkami świeżej pomarańczy.
(Dodatkowo posypałam okruchami ciastek czekoladowych i ułożyłam mini herbatniki w polewie pomarańczowej).
Komentarze