Sernik z dwóch mas serowych. Pierwsza ze skórką pomarańczową i kokosem, druga natomiast z sokiem z pomarańczy. Całość pokryta pyszną polewą z masy krówkowej. Pysznie orzeźwiające ciasto.
Składniki:
Ciasto:
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
200 g miękkiego masła lub margaryny
3 jajka
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (na 1/2 L mleka)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa z kokosem:
250 g serka śmietankowego 18% tłuszczu
1 i 1/2 szklanki wiórek kokosowych
3 łyżki cukru
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
1 łyżka masła
2 jajka
2 łyżki wody
skórka otarta z 2 pomarańczy (owoce uprzednio sparzone)
Masa serowa z sokiem:
750 g serka śmietankowego 18% tłuszczu
1/2 szklanki cukru
50 g miękkiego masła
5 łyżek oleju
7 jajek
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
sok z 1 pomarańczy
szczypta soli
Polewa:
200 g masy krówkowej o smaku czekoladowym
2 łyżki masła
2 łyzki mleka
Sernik pomarańczowy z kokosem i polewą kajmakową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki przeznaczone na ciasto zagnieść. Masą wylepić blachę (24 x 42) wyścieloną papierem do pieczenia.
2.Na masę serową z kokosem masło rozpuścić, dodać wiórki kokosowe - smażyć 2 - 3 min, mieszając. Wsypać cukier i, mieszjaąc, smażyć jeszcze 1 min. Następnie dołożyć skórkę pomarańczową i wodę. Smażyć 2 - 3 min, mieszając. Wystudzić.
3.Pozostałe składniki masy serowej z kokosem zmiksować. Dodać przygotowany kokos i wymieszać. Masę wyłożyć na surowe ciasto.
4.Na masę serową z sokiem masło utrzeć z cukrem. Nadal ucierając, dodać kolejno: żółtka, olej, serek, sok z pomarańczy, mąkę. Na końcu dołożyć białka ubite ze szczyptą soli - delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na poprzednią masę z kokosem.
5.Piec 45 min (200 st. C). Wystudzić.
6.Na polewę masło rozpuścić, dodać mleko i masę krówkową. Mieszając, podgrzewać do uzyskania jednolitej masy. Lekko wystudzić.
7.Polewę rozprowadzić na wystudzonym cieście. Pozostawić, by polewa całkowicie zastygła.
Komentarze