Sernik pomarańczowy z kokosem i polewą kajmakową

0 (0 ocen)

Sernik z dwóch mas serowych. Pierwsza ze skórką pomarańczową i kokosem, druga natomiast z sokiem z pomarańczy. Całość pokryta pyszną polewą z masy krówkowej. Pysznie orzeźwiające ciasto.

Składniki:

  • Ciasto:
    2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru
    200 g miękkiego masła lub margaryny
    3 jajka
    1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (na 1/2 L mleka)
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa serowa z kokosem:
    250 g serka śmietankowego 18% tłuszczu
    1 i 1/2 szklanki wiórek kokosowych
    3 łyżki cukru
    1 łyżeczka mąki kukurydzianej
    1 łyżka masła
    2 jajka
    2 łyżki wody
    skórka otarta z 2 pomarańczy (owoce uprzednio sparzone)

    Masa serowa z sokiem:
    750 g serka śmietankowego 18% tłuszczu
    1/2 szklanki cukru
    50 g miękkiego masła
    5 łyżek oleju
    7 jajek
    2 łyżeczki mąki kukurydzianej
    sok z 1 pomarańczy
    szczypta soli

    Polewa:
    200 g masy krówkowej o smaku czekoladowym
    2 łyżki masła
    2 łyzki mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sernik pomarańczowy z kokosem i polewą kajmakową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik pomarańczowy z kokosem i polewą kajmakową 1. Składniki przeznaczone na ciasto zagnieść. Masą wylepić blachę (24 x 42) wyścieloną papierem do pieczenia.
  • Sernik pomarańczowy z kokosem i polewą kajmakową 2. Na masę serową z kokosem masło rozpuścić, dodać wiórki kokosowe - smażyć 2 - 3 min, mieszając. Wsypać cukier i, mieszjaąc, smażyć jeszcze 1 min. Następnie dołożyć skórkę pomarańczową i wodę. Smażyć 2 - 3 min, mieszając. Wystudzić.
  • Sernik pomarańczowy z kokosem i polewą kajmakową 3. Pozostałe składniki masy serowej z kokosem zmiksować. Dodać przygotowany kokos i wymieszać. Masę wyłożyć na surowe ciasto.
  • Sernik pomarańczowy z kokosem i polewą kajmakową 4. Na masę serową z sokiem masło utrzeć z cukrem. Nadal ucierając, dodać kolejno: żółtka, olej, serek, sok z pomarańczy, mąkę. Na końcu dołożyć białka ubite ze szczyptą soli - delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na poprzednią masę z kokosem.
  • Sernik pomarańczowy z kokosem i polewą kajmakową 5. Piec 45 min (200 st. C). Wystudzić.
  • Sernik pomarańczowy z kokosem i polewą kajmakową 6. Na polewę masło rozpuścić, dodać mleko i masę krówkową. Mieszając, podgrzewać do uzyskania jednolitej masy. Lekko wystudzić.
  • Sernik pomarańczowy z kokosem i polewą kajmakową 7. Polewę rozprowadzić na wystudzonym cieście. Pozostawić, by polewa całkowicie zastygła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować