piekłam już ten sernik z polewą karmelową a tym razem na kruchym spodzie
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
CIASTO KRUCHE
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru pudru
5 żółtek
1 kostka margaryny Kasia lub 250 gram masła
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 łyżki gestej śmietany 18 %
można dodać kakao, gdy chcemy mieć ciemne ciasto
MASA SEROWA
1 kg sera zmielonego, z wiaderka firmy Vitello z Biedronki
8 jajek
25o gram cukru pudru
4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 budyń waniliowy bez cukru 40 gram
Sok z 1 pomarańczy
Aromat pomarańczowy
2 szczypty soli oraz kakao do oprószenia ciasta
Forma o wymiarach 26/35 cm natłuszczona i oprószona bułką tartą
Sernik pomarańczowy na kruchym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Do miski wsypać mąkę, dodać zimne pokrojone masło i posiekać je z mąką jak najdrobniej, dodać pozostałe składniki i zagniesć ciasto. Podzielić na 2 częsci i zmrozić.
Jedną częsć ciasta rozwałkować na dno formy, ja rwałam kawałki ciasta, kładłam je na blachę i rozgniotłam po całej blaszce. Zapiec ok. 10 minut, na blado- złoty kolor. Po wystudzeniu oprószyć kakao.
Żółtka utrzeć ze szczyptą soli, nadal ucierając stopniowo dodawać cukier puder, potem ser po łyżce.
Następnie nadal miksując dodawać kolejno sok z pomarańczy, budyń w proszku, mąkę ziemniaczaną połączoną z proszkiem do pieczenia, aromat .
Na końcu wmieszać delikatnie ubite białka ze szczyptą soli.
Przelać do formy, na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika na 1 godzinę.
Po upieczeniu sernik wystudzić w otwartym piekarniku.
Komentarze