Sernik pomarańczowy na czekoladowym spodzie

5 (180 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 15 min

Aromatyczny pomarańczowy sernik będzie idealny na święta.

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki (na dużą blachę):

    Czekoladowy spód:
    110g mąki pszennej
    3 łyżki kakao
    10 dag masła
    2 żóltka
    10 dag cukru pudru

    Masa serowa:
    2kg twarogu (ja używam zwykłego twarogu, nie z wiaderka)
    8 jajek
    2 szklanki cukru
    1 serek waniliowy (ok. 200g)
    1 duży budyń (rodzinne opakowanie ok 66g)
    1 szklanka wyciśniętego soku z pomarańczy
    otarta skórka z 1 pomarańczy i 1 cytryny
Wystaw ocenę:

5 (180 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik pomarańczowy na czekoladowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na spód ugniatamy na ciasto, rozwałkowujemy je i wykładamy na blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia.
  • 2. Pomarańczę i cytrynę sparzamy, a następnie ścieramy z nich skórkę. Jeżeli używamy takiego twarogu jak ja - niemielonego - należy go lekko zmielić w malakserze. Następnie wszystkie składniki masy serowej umieszczamy w dużej misie i wszystkie razem łączymy ze sobą przy pomocy miksera. Tak przygotowaną masę wylewamy na blachę wyłożoną ciastem.
  • 3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy ok 70 min, pod kratkę z ciastem wkładamy naczynie z wodą, aby parowała w trakcie pieczenia. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i nie otwierając go zostawiamy w nim sernik do ostudzenia na ok. 30-40min. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia, można także wstawić je na noc do lodówki aby 'stężało'. Całość posypujemy startą gorzką czekoladą i dekorujemy kawałami świeżej pomarańczy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

KHWS_01-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować