Aromatyczny pomarańczowy sernik będzie idealny na święta.
15 min
Składniki:
Składniki (na dużą blachę):
Czekoladowy spód:
110g mąki pszennej
3 łyżki kakao
10 dag masła
2 żóltka
10 dag cukru pudru
Masa serowa:
2kg twarogu (ja używam zwykłego twarogu, nie z wiaderka)
8 jajek
2 szklanki cukru
1 serek waniliowy (ok. 200g)
1 duży budyń (rodzinne opakowanie ok 66g)
1 szklanka wyciśniętego soku z pomarańczy
otarta skórka z 1 pomarańczy i 1 cytryny
Sernik pomarańczowy na czekoladowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na spód ugniatamy na ciasto, rozwałkowujemy je i wykładamy na blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia.
2.Pomarańczę i cytrynę sparzamy, a następnie ścieramy z nich skórkę. Jeżeli używamy takiego twarogu jak ja - niemielonego - należy go lekko zmielić w malakserze. Następnie wszystkie składniki masy serowej umieszczamy w dużej misie i wszystkie razem łączymy ze sobą przy pomocy miksera. Tak przygotowaną masę wylewamy na blachę wyłożoną ciastem.
3.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy ok 70 min, pod kratkę z ciastem wkładamy naczynie z wodą, aby parowała w trakcie pieczenia. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i nie otwierając go zostawiamy w nim sernik do ostudzenia na ok. 30-40min. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia, można także wstawić je na noc do lodówki aby 'stężało'. Całość posypujemy startą gorzką czekoladą i dekorujemy kawałami świeżej pomarańczy.
Komentarze