SERNIK POMARAŃCZOWY

3.14 (7 ocen)

  • 1 godz. 20 min

SERNIK POMARAŃCZOWY

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • spód:
    2 opakowania czekoladowych herbatników
    100 g masła

    masa serowa:
    1 kg sera na sernik
    5 jajek
    1/2 szklanki śmietany 30%
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej
    skórka otarta z 1 pomarańczy
    sok z 1 pomarańczy
    wierzch:
    1 galaretka pomarańczowa
    1 szklanka soku pomarańczowego
Wystaw ocenę:

3.14 (7 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik pomarańczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. spód:
    Ciasteczka czekoladowe rozkruszamy na pył. Masło rozpuszczamy a ostudzone łączymy z ciastkami. Taką masę wykładamy na dno tortownicy, dociskamy dłonią i odstawiamy do lodówki.
    masa serowa:
    Do misy miksera wkładamy przemielony ser biały (użyłam już gotowego sera na sernik z wiaderka), dodajemy całe jajka, śmietanę, cukier, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Miksujemy do połączenie składników. Następnie dodajemy startą skórkę i sok pomarańczowy, mieszamy
    Masę serową przelewamy na ciastka, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni pieczemy 60-70 minut. Studzimy w wyłączonym piekarniku
    wierzch:
    1 szklankę soku pomarańczowego podgrzewamy. Do gorącego soku wsypujemy galaretkę, mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy. Przestudzoną galaretkę wylewamy na zupełnie ostudzony sernik i wstawiamy do lodówki do stężenia galaretki

Porady

Mąki można zastąpić sypkim budyniem waniliowym albo śmietankowym

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomarańcze Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować