Sernik Poema di Caffe

4.5 (142 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

To ciasto to doskonałe połączenie delikatnego, aksamitnego sernika z bogatym, intensywnym i aromatycznym smakiem kawy.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Biszkopt:
    2 jajka
    1/2 szklanki pszennej mąki
    1 łyżka ziemniaczanej mąki
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao

    Masa serowa:
    6 jajek
    1/2 szklanki cukru pudru
    250g masła extra
    500g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
    2,5 szklanki mleka w proszku
    2 łyżki żelatyny

    Poncz:
    2 łyżki kawy rozpuszczalnej
    60ml likieru amaretto
    1 szklanka wrzątku

    Kawowa galaretka:
    2 łyżki kawy rozpuszczalnej
    2 łyżeczki żelatyny
    1 szklanka wrzątku
    1 łyżeczka cukru

    Dodatkowo:
    120g okrągłych biszkoptów
    100ml śmietany 36%
    1 łyżeczka cukru pudru
    4 kostki mlecznej czekolady
    kwiatki z czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Sernik poema di caffe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1ldnkc2 1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywno, dodać cukier, dalej ubijając dodać żółtka, mąkę pszenną, ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Wlać do formy o średnicy 23cm (wyłożonej papierem
    do pieczenia) i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Pozostawić do wystudzenia.
  • image-0isch3t 2. Masa serowa
    Jedno całe jajko wraz z 5 żółtkami utrzeć z cukrem pudrem
    na puszystą masę a następnie dodać pokrojone w kostkę masło. Cały czas miksując dodać serki homogenizowane i mleko
    w proszku. Dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Następnie dodać wystudzoną żelatynę wcześniej rozpuszczoną w jednej szklance wody.
  • image-10dycjw 3. Poncz
    Kawę rozpuścić we wrzątku, ostudzić, dodać amaretto
    i wymieszać.
  • image-0bbi0s1 4. Kawowa galaretka
    Kawę rozpuścić we wrzątku, dodać cukier i rozpuszczoną
    w wodzie żelatynę. Całość wymieszać i pozostawić
    do wystudzenia.
  • image-0i28ppv 5. Biszkopt przełożyć do formy, nasączyć ponczem, wlać połowę masy serowej a następnie ułożyć warstwę nasączonych ponczem biszkoptów. Wylać resztę masy serowej i wstawić do lodówki
    na 60 minut. Po tym czasie wylać tężejącą kawową galaretkę
    i ponownie wstawić do lodówki na 30 minut.
  • image-0b47tk2 6. Śmietanę z cukrem pudrem ubić na sztywno, dodać startą czekoladę i udekorować ciasto. Dodatkowo do dekoracji można użyć kwiatki z czekolady.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować