Sernik podwójnie czekoladowy z piankami Ptasie Mleczko®

0 (0 ocen)

Puszysty sernik podwójnie czekoladowy

Składniki:

  • 100 g czekolady białej E.Wedel
    50g czekolady gorzkiej E.Wedel
    2 opakowania ciastek Amerykanki E.Wedel
    1 opakowanie pianek Ptasie Mleczko® (ulubiony smak)
    1 kg mielonego twarogu
    150 g białego cukru
    35 g maki ziemniaczanej
    200 ml śmietany 18%
    50 g masła
    30 ml soku z cytryny
    skorka z jednej cytryny
    1 laska wanilii
    3 jaja
    1 żółtko

Sernik podwójnie czekoladowy z piankami ptasie mleczko® - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztopić w rondelku. Dodać pokruszone ciastka Amerykanki E.Wedel. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować cienko masłem, a na spodzie wyłożyć masę z ciastek.
  • 2. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysta jasną masę. Dodać twaróg i śmietanę. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać skórkę i sok z cytryny. W osobnej misce ubić białka. Do masy dodać mąkę ziemniaczaną i zetrzeć białą czekoladę E.Wedel. Ubite białka dodać do masy i wymieszać.
  • 3. Gotową masę przelać do tortownicy. Piec w temperaturze 190°C przez 10 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 170°C i piec przez kolejne 40 minut (lub aż patyczek wkładany w ciasto będzie suchy).


    Zobacz więcej czekoladowych słodkosci na: http://wkuchnizwedlem.wedel.pl

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy