Sernik pistacjowo-wiśniowy na pistacjowym cieście krucho-drożdżowym z karmelem wiśniowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Zapraszam na pyszny sernik na krucho-drożdżowym cieście z masą serowo-wiśniową i przepysznym wiśniowym karmelem. Całość dla kontrastu i podkreślenia smaku zwieńczona jest słonymi, chrupiącymi orzeszkami pistacjowymi.Sernik wychodzi bardzo delikatny. Idealny na walentynkowy wieczór!

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto pistacjowe krucho-drożdżowe:

    · 50 g drożdży + 2 łyżki cukru waniliowego

    · 200 g mąki pszennej

    · 100 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej

    · 50 g bardzo drobno posiekanych pistacji

    · 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    · 200 g zimnego masła

    · 4 żółtka

    · 150 g cukru

    Składniki na masę serowo-wiśniową:

    · 400 g gęstego jogurtu naturalnego

    · pół słoika o pojemności 720 ml wydrylowanych wiśni z soku

    · 1 budyń śmietankowy

    · 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

    · 2 jajka

    · 3 - 4 łyżki cukru waniliowego domowej roboty

    · 3 łyżki miodu spadziowego

    · 250 g serka mascarpone

    · 250 sera twarogowego trzykrotnie zmielonego

    · szczypta soli

    Na wiśniowy karmel:

    · szklanka cukru

    · nieco ponad pół szklanki soku z wiśni (który pozostał po odcedzeniu owoców)

    · pół łyżeczki soli

    · kapka śmietany 36%

    Dekoracja:

    · 200 g wydrylowanych wiśni z soku

    · kilka obranych pistacji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sernik pistacjowo-wiśniowy na pistacjowym cieście krucho-drożdżowym z karmelem wiśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto pistacjowe krucho-drożdżowe:

    · 50 g drożdży + 2 łyżki cukru waniliowego

    · 200 g mąki pszennej

    · 100 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej

    · 50 g bardzo drobno posiekanych pistacji

    · 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    · 200 g zimnego masła

    · 4 żółtka

    · 150 g cukru

    ·

    Z podanych składników przygotowujemy ciasto. Drożdże kruszymy do małej miseczki i zasypujemy cukrem waniliowym, aby przybrały płynną postać. W dużej misce łączymy mąki, pistacje oraz proszek do pieczenia. Dodajemy cukier- mieszamy. Dodajemy zimne masło i siekamy na kruszonkę. Dodajemy pozostałe składniki- żółtka oraz płynne drożdże- i całość wyrabiamy ręką. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 26-28 cm wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aby ciasto nieco popracowało.
  • 2. Składniki na masę serowo-wiśniową:

    · 400 g gęstego jogurtu naturalnego

    · pół słoika o pojemności 720 ml wydrylowanych wiśni z soku

    · 1 budyń śmietankowy

    · 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

    · 2 jajka

    · 3 - 4 łyżki cukru waniliowego domowej roboty

    · 3 łyżki miodu spadziowego

    · 250 g serka mascarpone

    · 250 sera twarogowego trzykrotnie zmielonego

    · szczypta soli

    Jogurt miksujemy z dobrze odcedzonymi z nadmiaru soku wiśniami. Troszkę wiśniowego jogurtu odlewamy, a pozostały razem z cukrem waniliowym i miodem zagotowujemy. W odłożonym jogurcie rozprowadzamy proszek budyniowy, mąkę ziemniaczaną oraz żółtka. Do gotującego się płynu jogurtowo-wiśniowego dodajemy rozrobioną masę budyniowo-żółtkową. Gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając aż masa zgęstnieje. Lekko studzimy. Przestudzoną masę dodajemy porcjami do wymieszanych serków- mascarpone i twarogowego. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli - delikatnie mieszamy z masą serową. Gotową masę przekładamy na spód. Sernik pieczemy ok. 60 minut, termoobieg, 180 stopni.
  • 3. Na wiśniowy karmel:

    · szklanka cukru

    · nieco ponad pół szklanki soku z wiśni (który pozostał po odcedzeniu owoców)

    · pół łyżeczki soli

    · kapka śmietany 36%

    W głęboki rondelku ze stali nierdzewnej topimy na małym ogniu cukier- nie mieszamy, możemy jedynie potrząsnąć garnkiem. Kiedy ładnie się stopi dolewamy sok- zacznie się pienić. W tej chwili lekko poruszamy garnkiem, zmniejszamy jeszcze płomień. Możemy zamieszać drewnianą łyżką. Dodajemy sól, śmietankę i mieszamy. Nieco przestudzonym sosem polewamy gotowy sernik
  • 4. Dekoracja:

    · 200 g wydrylowanych wiśni z soku

    · kilka obranych pistacji




    Wiśnie faszerujemy pistacjami. Układamy dekoracyjnie na cieście. Posypujemy posiekanymi pistacjami. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pistacje Ser biały Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować