Sernik bardzo piernikowy, w smaku lekko pikantny, bardzo świąteczny, pachnący przyprawami, miodem i owocami. Jabłka i brzoskwinie polane miodem tworzą bakaliową wierzchnią warstwę.
Sernik piernikowy z jabłkami i brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Ser zmiksować na wolnych obrotach z cukrem.
• Dodawać po jednym jajku, cały czas mieszając, każde następne jajko po wchłonięciu poprzedniego.
• Dodać mąkę ziemniaczaną i pozostałe przyprawy oraz śmietankę.
• Totownicę okrągłą (26 cm średnicy) wyłożyć papierem do pieczenia, wypuszczając papier na zewnątrz obręczy.
• Sernik włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 15 minut.
• W tym czasie obrać jabłka, przekroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w plastry.
• Brzoskwinie również pokroić w plastry.
• Dżem brzoskwiniowy wymieszać z miodem i rozpuścić, aby były płynne.
• Po 15 minutach wyjąć sernik z piekarnika, temperaturę obniżyć do 120 st.C.
• Układać na wierzchu sernika na przemian plaster brzoskwini i jabłka, najpierw na obwodzie, później w środku.
• Polać rozpuszczonym dżemem z miodem i rozprowadzić po wierzchu owoców.
• Wstawić do piekarnika i piec jeszcze 1,5 godziny w temp. 120 st.C.
• Po upieczeniu uchylić piekarnik i wyjąć sernik po 15 minutach.
• Po całkowitym wystudzeniu wstawić sernik do lodówki, najlepiej na noc.
Komentarze