Sernik piernikowy

0 (0 ocen)

Sernik za sprawą pieczenia w kąpieli wodnej rozpływa się w ustach, jest bardzo delikatny i aksamitny. Za sprawą przyprawy korzennej ma niepowtarzalny smak.Spód ciasteczkowo-migdałowy idealnie się komponuje z sernikiem

Składniki:

  • Spód:
    1 op ciasteczek zbożowych(Bonitki z biedronki)
    40 g płatków migdałowych
    3 łyżki brązowego cukru
    1 płaska łyżeczka cynamonu
    ok 6-8 łyżek rozpuszczonego masła bądź margaryny

    Sernik:
    1100 g sera twarogowego 3-krotnie zmielonego
    950 g kwaśnej śmietany
    6 jajek
    1 - 1 i 1/2 laski wanilii
    2 szkl cukru
    2 płaskie łyżki przyprawy do piernika

    Tortownica o śr.28cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery Ciastka

Sernik piernikowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tortownicę-spód wyłóż szczelnie dwukrotnie bądź trzykrotnie folią aluminiową.
  • 2. Migdały, ciastka, cukier i cynamon zmiksuj w blenderze.Dodaj masło i wymieszaj do uzyskania mokrej kruszonki.
  • 3. Masę ciasteczkową wyłóż na spód tortownicy. Podpiecz przez 12 min w 180 stopniach
  • 4. Ser ubij wraz ze śmietaną i cukrem. do uzyskania gładkiej masy.
  • 5. Dodaj miąższ z laski wanilii oraz przyprawę do piernika.
    Cały czas miksując dodawaj po 1 jajku.
  • 6. Masę serową wylej na podpieczony spód.
  • 7. Tortownicę włóż do więszego naczynia.wlej wodę (do większego naczynia!!) do 1/2 wysokości tortownicy
  • 8. Piecz ok 1h10min - 1h20min w 190 stopniach. Po upieczeniu uchyl delikatnie drzwiczki i zostaw sernik do wystudzenia
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Przyprawa do piernika Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować