Sernik pełen uczucia na każdą okazję. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko zagotowujemy,gdy ostygnie odlewamy cały kubek i rozpuszczamy w nim żelatynę,w pozostałej części mleka namaczamy biszkopty i układamy na dno tortownicy.Serki przekładamy do naczynia i mieszamy z mlekiem z żelatyną-masę wlewamy na biszkopty.Czekamy aż masa zastygnie.2.Przygotowujemy bitą śmietanę i rozpuszczamy agrestową galaretkę-gdy ostygnie łączymy ją ze śmietaną-wlewamy na masę serkową -czekamy aż zastygnie.3.Następnie przygotowujemy czerwoną galaretkę i przelewamy do niskiego i szerokiego naczynia,by móc potem wycinać łatwo serduszka(ja używam przykrywki od pojemnika na żywność).Gdy galaretka zastygnie wycinam serduszka za pomocą foremki do ciastek,następnie delikatnie podważając nożem wyciągam i układam na zastygniętą kolejną masę.Na koniec całość zalewam żółtą galaretką.Gdy sernik jest już gotowy,wyciągam go z obręczy tortownicy i przystrajam boki biszkoptami i kokardką.
Porady
Tortownicę zawsze wyściełam folią spożywczą,aby sernik nie miał metalicznego smaku od blachy.
Komentarze