Sernik owoce lata

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Sernik, pieczony na biszkoptach, z dużą ilością owoców. Do masy serowej dodałam czarną porzeczkę, dzięki której uzyskał piękny fioletowy kolor. Na wierzchu ułożyłam maliny i posypałam czerwonymi porzeczkami i borówką amerykańską. Po ostudzeniu nałożyłam dużą ilość bitej śmietany i ozdobiłam owocami.

  • 2 godz.

Składniki:


  • Masa serowa:
    1 szklanka (ok. 160 g) czarnej porzeczki
    500 g sera białego mielonego
    150 g cukru
    3 żółtka + 3 białka
    1 budyń waniliowy bez cukru na 0,5 l

    ok. 14 sztuk okrągłych biszkoptów
    1 szklanka (ok.100 g) malin
    ewentualnie 1/3 szklanki czerwonej porzeczki
    ewentualnie 1/3 borówki amerykańskiej

    Bita śmietana:
    1 szklanka śmietanki kremówki 36%
    1 czubata łyżka cukru
    owoce do dekoracji: borówka amerykańska, czerwona porzeczka lub maliny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik owoce lata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa serowa:
    Czarne porzeczki zmiksować blenderem. Dodać do nich ser, cukier, żółtka i budyń w proszku, zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać łyżką. Na dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć biszkopty. Łyżką nałożyć masę serową tak by przykryły biszkopty, resztę wylać z miski, wyrównać. Na wierzch wyłożyć maliny, czerwone porzeczki i borówkę amerykańską. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piec ok. 60- 65 minut. Ostudzić.
  • 2. Bita śmietana:
    Śmietankę kremówkę ubić z cukrem na sztywno. Wyłożyć na środek całkowicie ostudzonego sernika. Wierzch posypać owocami.

Porady

Zamiast czarnej porzeczki można dać czarne jagody.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować