Sernik orzechowy

4.5 (156 ocen)

  • 30 min

Bardzo lubię serniki i lubię eksperymentować przy ich pieczeniu. Ten eksperyment okazał się wyjątkowo pyszny.

  • 30 min

Składniki:

  • Ser: ok. 1,5 kg sera białego,
    budyń waniliowy,
    2 łyżki mąki pszennej,
    łyżeczka proszku do pieczenia,
    25 dag cukru pudru,
    aromat waniliowy,
    cukier waniliowy,
    15 dag zmielonych orzechów włoskich,
    1 jajko,
    4 żółtka,
    15- 20 dag masła,
    0,5 szkl. mleka

    Piana: 4 białka,
    10 dag orzechów grubo zmielonych włoskich,
    3- 4 łyżki cukru pudru,
    płaska łyżka mąki pszennej,
    pół łyżeczki proszku do pieczenia.
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser: ser mielimy (wystarczy jeden raz), miksujemy z proszkiem budyniowym, mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, jajkiem, żółtkami, masłem i mlekiem na jednolitą masę. Dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy orzechy a do drugiej cukier waniliowy i 2-3 krople aromatu waniliowego. Oddzielnie dokładnie mieszamy.
  • 2. Blaszkę (standardowa wielkość) wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Masę serową z orzechami wykładamy na blaszkę (ja miałam 40x27cm), wyrównujemy powierzchnię i wykładamy ser waniliowy, wyrównujemy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut. W tym czasie robimy pianę.
  • 3. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, dosypujemy orzechy, mąkę i proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Wykładamy na ser, zapiekamy jeszcze 10 minut.

Porady

Do piany możemy dodać również wiórki kokosowe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Twaróg

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować