Sernik orzechowy

4.5 (200 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 40 min

Lubię piec i gotować. Sernik w orzechowym cieście zachwycił smakiem wielu moich znajomych.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Masa serowa:
    ● 60 dag twarogu
    ● 30 dag cukru pudru
    ● łyżka mąki ziemn.
    ● łyżeczka pr. do piecz.
    ● 1/2 kostki margaryny
    ● 4 jajka
    ● bakalie
    Ciasto orzechowe:
    ● 10 dag zmielonych orzechów włoskich
    ● 1/2 kostki margaryny
    ● 6 jajek
    ● szkl. cukru
    ● po 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej i pszennej
    ● łyżeczka pr. do piecz.
    Krem:
    ● kostka margaryny
    ● 6 łyżek cukru pudru
    ● 2 waniliowe serki homogenizowane
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa: margarynę ucieramy
    z cukrem. Ucierając, dodajemy
    żółtka, twaróg, mąkę, proszek
    i bakalie. Białka ubijamy i mieszamy
    z masą. Wykładamy na
    wyłożoną papierem do pieczenia
    blachę (33x26 cm). Pieczemy
    30 minut w 180 °C.
  • 2. Ciasto: margarynę roztapiamy
    i studzimy. Białka ubijamy,
    wsypujemy cukier. Ubijając,
    dodajemy żółtka i mąki z proszkiem.
    Mieszamy z orzechami
    i margaryną. Pieczemy 25 minut
    w temp. 180 °C.
  • 3. Krem: margarynę miksujemy
    z cukrem i serkami.
  • 4. Ciasto przekrawamy w poprzek.
    Dolną część smarujemy
    1/2 kremu. Wykładamy masę
    i resztę kremu. Przykrywamy
    drugim plackiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa serowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.77 (191 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Sernik orzechowo - kajmakowy

To może cię zainteresować