Sernik Ombre ze Śmietany 18%

4.51 (196 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Sernik ten nie opada,jest lżejszy ma konsystencję ptasiego mleczka.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej
    3 żółtka
    cukier waniliowy
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    kostka margaryny

    Masa serowa:
    6 białek
    1,5 szklanki cukru
    3 budynie: czekoladowy , toffi, śmietankowy
    3 śmietany 18% (po 400 g każda)
Wystaw ocenę:

4.51 (196 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik ombre ze śmietany 18% - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części. Wkładamy na 1 godzinę do lodówki,po tym czasie rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę 20x30 cm u mnie była większa,stąd słabszy efekt ombre,kruche ciasto nakłuwamy widelcem.
    2.2 białka miksujemy na sztywno. Pod koniec wsypujemy 1/2 szklanki cukru. Miksujemy na sztywną bezę. Dodajemy budyń czekoladowy. Miksujemy chwilę, aż masa będzie gładka. Dodajemy 1 śmietanę.Delikatnie mieszamy.

    Tak samo wykonujemy masę toffi i masę śmietankową, dodając odpowiednie budynie, a potem śmietanę,
    3.Na kruche ciasro rozsmarowujemy masę z budyniem czekoladowym,na to masa serowa z budyniem toffi,i na masę serową z budyniem tofii rosmarowujemy masę z budyniem śmietankowym.
    Drugą część surowego ciasta kruchego ( ścieramy na tarce o grubych oczkach)
    PIECZEMY 60 MINUT W TEMPERATURZE 180 STOPNI.
    Posypujemy cukrem pudrem po wierzchu.

Porady

Sernik musi całkowicie wystygnąć- dopiero wtedy idealnie się kroi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować