Sernik obwarzany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier. Żółtka mieszamy z 2 łyżkami letniej, przegotowanej wody. Dodajemy do białek, miksujemy. Dodajemy łyżkę oleju i przesiane z proszkiem mąki. Ciasto wlewamy do natłuszczonej i posypanej bułką blachy (25x35 cm). Pieczemy 30 minut w 180 °C. Studzimy. Usuwamy delikatnie wierzchnią „skórkę”.
2.Masa: śmietanę mieszamy z jajkami, wlewamy na gotujące się mleko, dodajemy łyżkę soku. Gotujemy na małym ogniu, aż mleko się zwarzy i powstanie ser. Odcedzamy, ser osączamy i studzimy. Przekładamy do miski, dodajemy masło i cukier puder, ucieramy na masę.
3.Biszkopt nasączamy syropem z brzoskwiń rozcieńczonym letnią wodą. Wykładamy masę, na nią pokrojone brzoskwinie.
4.Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzątku, schładzamy. Tężejące wykładamy na masę i owoce. Chłodzimy ok. 1 godziny.
Komentarze