Sernik obwarzany

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Błyskawicznie znika z talerza.

Składniki:

  • ● 3/4 szkl. mąki pszen.
    ● 1/4 szkl. mąki ziemn.
    ● 3/4 szkl. cukru
    ● olej
    ● 4 jajka
    ● bułka tarta
    ● łyżeczka pr. do piecz.
    ● puszka brzoskwiń w syropie
    ● 2 galaretki brzoskwiniowe
    Masa: kostka masła
    ● 1/2 l gęstej śmietany
    ● 5 jajek
    ● 2 l mleka
    ● łyżka soku z cytryny
    ● 1 szkl. cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik obwarzany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier. Żółtka mieszamy z 2 łyżkami letniej, przegotowanej wody. Dodajemy do białek, miksujemy. Dodajemy łyżkę oleju i przesiane z proszkiem mąki. Ciasto wlewamy do natłuszczonej i posypanej bułką blachy (25x35 cm). Pieczemy 30 minut w 180 °C. Studzimy. Usuwamy delikatnie wierzchnią „skórkę”.
  • 2. Masa: śmietanę mieszamy z jajkami, wlewamy na gotujące się mleko, dodajemy łyżkę soku. Gotujemy na małym ogniu, aż mleko się zwarzy i powstanie ser. Odcedzamy, ser osączamy i studzimy. Przekładamy do miski, dodajemy masło i cukier puder, ucieramy na masę.
  • 3. Biszkopt nasączamy syropem z brzoskwiń rozcieńczonym letnią wodą. Wykładamy masę, na nią pokrojone brzoskwinie.
  • 4. Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzątku, schładzamy. Tężejące wykładamy na masę i owoce. Chłodzimy ok. 1 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować