sernik "Obłoczek"

4.5 (201 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Istna delikatność, która rozpływa się w ustach...

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg tłustego sera twarogowego lub śmietankowego ( powyżej 15% tł)
    10 jajek
    0,5 szklanki kwaśnej gęstej śmietany 18%
    1 szklanka cukru pudru (pełna)
    2 łyżki płynnego miodu (o delikatnym smaku)
    100 gramów stopionego i schłodzonego masła
    2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (ostatecznie można zastąpić aromatem)
    2 łyżki mąki pszennej tortowej (z małymi górkami)
    3 łyżki mąki ziemniaczanej (z małymi górkami)
    1,5 garście rodzynek, skórki pomarańczowej (opcjonalnie)
    szczypta soli do białek
    dodatkowo:
    cukier puder do posypania na wierzch
Wystaw ocenę:

4.5 (201 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik "obłoczek" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg i jaja wyjąć z lodówki na około 2 godziny przed pieczeniem.
    Rodzynki, jeśli ktoś się zdecydował przelać wrzątkiem, odsączyć, zasypać 2 płaskimi łyżkami mąki pszennej, wymieszać.
    Twaróg zmielić dwukrotnie, pierwszy raz na średnich oczkach, drugi na najmniejszych.
    Następnie utrzeć go z masłem i cukrem, potem wlać miód, śmietanę, ekstrakt lub aromat, 5 całych jajek i 5 żółtek, utrzeć wszystko razem do uzyskania gładkiej konsystencji, lecz nie za długo.
    Pozostałe białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, przełożyć do masy serowej, delikatnie wymieszać łyżką.
    Opcjonalnie wrzucić bakalie i znów delikatnie wymieszać.
    Tortownicę o średnicy 24 cm wyścielić papierem do pieczenia, wyłożyć masę i wyrównać powierzchnię.
    Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 160 stopni, piec około 25 minut, następnie obniżyć do 140 stopni i piec jeszcze około 55 minut, wierzch ciasta ma być bardzo delikatnie złoty.
    Po wyłączeniu nie otwierać drzwiczek piekarnika przez 30 minut, następnie uchylić je lekko na kolejne pół godziny, potem ciasto można wyjąć już na blat.
    Schłodzić do temperatury pokojowej, włożyć do lodówki na parę godzin.
    Przed podaniem posypać obficie cukrem pudrem.

Porady

Sernik najlepiej jest wyjąć z lodówki na około 40 minut przed krojeniem, ładnie się ukroić i będzie bardziej puszysty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować