Sernik nowojorski

4.99 (165 ocen)

  • 2 godz.

Rozpływający się w ustach sernik, który zawsze się udaje.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Spód:
    • 250 g herbatników, lub kruchych ciastek (mogą być z czekoladą)
    • 100 g masła

    Na masę serową:
    • 1 kg twarogu (gotowego na sernik, w wiaderku)
    • 3 jajka
    • 3 czubate łyżki mąki
    • 150 ml śmietany kremówki
    • 200 g cukru

    Na wierzch sernika:
    • 100 g białej czekolady
    • 100 g kwaśnej śmietany
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 1 łyżka cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.99 (165 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik nowojorski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Znalazłam ten przepis dzisiaj na Onecie. Muszę przyznać, że z sernikami nie jestem za bardzo zaprzyjaźniona. Ale postanowiłam dać sobie jeszcze jedną szansę. Wyszedł!!!
    http://vumag.pl/szczypta-inspiracji/nowojorski-sernik-przyjaciol,58417.html
  • 2. Cytuję:
    PRZYGOTOWANIE:
    1. Tortownicę wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia.
    2. Ciasteczka zmiksuj razem z masłem na drobną masę, wyłóż nimi spód tortownicy.
    3. Podpiecz spód przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
    4. W czasie gdy spód będzie w piekarniku przygotuj masę serową. Do dużej miski włóż cały twaróg i miksując na wolnych obrotach dodawaj po jednym jajku. Następnie dodaj cukier, mąkę i kremówkę cały czas miksując.
    5. Masę serową wylej na podpieczony spód.
    6. Piecz sernik ok. 1 godzinę w temperaturze ok. 180 stopni.
    7. Przygotuj polewę na wierzch sernika. W małym garnuszku rozpuść czekoladę, dodaj sok z cytryny, cukier puder i śmietanę mieszając energicznie aż utworzy się gładka masa. Tak przygotowaną polewą polej sernik.
    8. Sernik schłodzić przez min. 4 godziny przed podaniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować