Sernik Nastki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

To jest pierwsze ciasto mojego pomysłu, piekłam sernik na Święta, zostało mi masy serowej i wykorzystując składniki, które miałam w kuchni upiekłam swój sernik:), stąd jest dla mnie wyjątkowym.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • spód: pokruszone krakersy i biszkopty (tak po połowie opakowań), z 5 dkg margaryny, garść rodzynek wcześniej namoczonych w spirytusie, garść orzechów włoskich.
    masa serowa (przepis na foremkę - keksówkę): jedno jajko, 15 dkg margaryny, 30 dkg sera twarogowego, sok z połowy pomarańczy, połowa sypkiego budyniu śmietankowego, 100 ml mleka skondensowanego słodzonego,
    przybranie: połowa pomarańczy w plasterkach i rodzynki.

Sernik nastki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. wykonanie spodu: kruszymy ciastka, łączymy z bakaliami i margaryną o temperaturze pokojowej, masą wyklejamy keksówkę.
    masa serowa: ubijamy margarynę , dodajemy żółtko, dalej ubijamy, dodajemy stopniowo ser, następnie budyń, mleko, sok. Na koniec ubijamy białko i dodajemy do masy. Wszystko mieszamy łyżką. Wylewamy na ciasto.
    Dekoracja: wykładamy plastry pomarańczy i rodzynki.
    Pieczemy w temperaturze 180 stop. góra-dół ok. 50 min.

Porady

do zrobienia spodu można użyć ciastek pełnoziarnistych

Komentarze

Podobne przepisy