Sernik na zimno ze skórką pomar. podany w wysokiej szklance

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przepyszny deser dla miłośników sernika na zimno i pomarańczy, podany w nieco inny sposób:)

  • 30 min

Składniki:

  • 400 g sera na sernik (z pudełka)
    1,5 łyżki żelatyny
    ¾ szklanki gorącej wody
    1 pomarańcza
    3 ciasteczka o dowolnym smaku ( ja użyłam moich ciasteczek ze świeżym imbirem)
    5 czubatych łyżek cukru
    1 cukier waniliowy
    1 galaretka agrestowa
    330 ml gorącej przegotowanej wody
    ½ banana
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Sernik na zimno Desery

Sernik na zimno ze skórką pomar. podany w wysokiej szklance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Skórkę zetrzeć z pomarańczy 1. Żelatynę rozpuścić w 3.4 gorącej wody dokładnie mieszając. Pomarańczę dokładnie myjemy (można ją sparzyć) i na drobnych oczkach ścieramy z niej skórkę.

    Ser przekładamy do miski, dodajemy startą skórkę z pomarańczy, sok wyciśnięty z połówki pomarańczy oraz cukier waniliowy i cukier kryształ, wszystko za pomocą miksera na średnich obrotach mieszamy.
  • Na dno ukladamy pomarańcze i zalewamy masą serową 2. Stopniowo wlewamy rozpuszczoną żelatynę cały czas miksując. Gdy składniki dobrze się połączą kończymy miksowanie. Na dno wysokich szklanek wrzucamy po 2-3 kawałki pomarańcza i zalewamy do połowy przygotowaną masą serową.
  • Na wierchu ułożyć ciastko i zalać resztą masy serowej 3. Układamy na wierzchu ciastko i uzupełniamy resztą masy serowej. Odstawiamy do lodówki na minimum pół godziny. W tym czasie w 330 ml wody rozpuszczamy galaretkę i pozwalamy jej odrobinę przestygnąć.

    Banana obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki. Układamy na wierzchu zastygniętej masy serowej. Delikatnie łyżką wlewamy tężejącą galaretkę. Odstawiamy ponownie do lodówki, aby galaretka dobrze zastygła. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować