Przepyszny deser dla miłośników sernika na zimno i pomarańczy, podany w nieco inny sposób:)
30 min
Składniki:
400 g sera na sernik (z pudełka)
1,5 łyżki żelatyny
¾ szklanki gorącej wody
1 pomarańcza
3 ciasteczka o dowolnym smaku ( ja użyłam moich ciasteczek ze świeżym imbirem)
5 czubatych łyżek cukru
1 cukier waniliowy
1 galaretka agrestowa
330 ml gorącej przegotowanej wody
½ banana
Sernik na zimno ze skórką pomar. podany w wysokiej szklance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żelatynę rozpuścić w 3.4 gorącej wody dokładnie mieszając. Pomarańczę dokładnie myjemy (można ją sparzyć) i na drobnych oczkach ścieramy z niej skórkę.
Ser przekładamy do miski, dodajemy startą skórkę z pomarańczy, sok wyciśnięty z połówki pomarańczy oraz cukier waniliowy i cukier kryształ, wszystko za pomocą miksera na średnich obrotach mieszamy.
2.Stopniowo wlewamy rozpuszczoną żelatynę cały czas miksując. Gdy składniki dobrze się połączą kończymy miksowanie. Na dno wysokich szklanek wrzucamy po 2-3 kawałki pomarańcza i zalewamy do połowy przygotowaną masą serową.
3.Układamy na wierzchu ciastko i uzupełniamy resztą masy serowej. Odstawiamy do lodówki na minimum pół godziny. W tym czasie w 330 ml wody rozpuszczamy galaretkę i pozwalamy jej odrobinę przestygnąć.
Banana obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki. Układamy na wierzchu zastygniętej masy serowej. Delikatnie łyżką wlewamy tężejącą galaretkę. Odstawiamy ponownie do lodówki, aby galaretka dobrze zastygła. Smacznego!
Komentarze