Gdy na dworze upal jak dziś warto zrobić coś pysznego na deser ale bez pieczenia. Ja właśnie zrobiłam sernik na zimno z truskawkami i słoneczną konfiturą. Ale było pyszne .......
Składniki:
500 g serka śmietankowego w wiaderku
400 g jogurtu naturalnego ( kremowego )
3/4 szk gorącej przegotowanej wody
2 galaretki agrestowe
250 g słonecznej konfitury
400 g truskawek
500 ml gorącej przegotowanej wody
1 galaretka truskawkowa
okrągłe biszkopty
Sernik na zimno z truskawkami i słoneczną nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ETAP PIERWSZY :
Gorącą i przegotowaną wodę wlać do miski, wsypać galaretki agrestowe o dokładnie wymieszać a potem schłodzić.
Do innej miski przełożyć serek i jogurt, zmiksować a potem dodać chłodną ale lekko tężejącą galaretkę i dobrze wymieszać.
2.ETAP DRUGI :
Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć biszkoptami i na nie wylać masę serowo jogurtową.
Następnie za pomocą łyżki kłaść konfiturę wyjętą prosto z lodówki robiąc kleksy.
Jeżeli kleksy konfitury się do końca nie zatopią w masie lekko je docisnąć łyżką.
Tortownicę wstawić do lodówki do stężenia masy.
3.ETAP TRZECI :
Gdy sernik się chłodzi w 500 ml gorącej i przegotowanej wodzie rozpuścić galaretkę truskawkową i schłodzić.
Może lekko stężeć ale być jeszcze płynna.
Truskawki umyć, oderwać szypułki i pokroić w grubsze plastry a potem ułożyć je na zastygłym serniku tak aby jeden plaster nachodził na drugi.
Gdy truskawki są rozłożone wylać na nie galaretkę i ponownie wstawić tortownicę do lodówki do stężenia.
Komentarze