Sezon truskawkowy rozpoczął się , wiec warto przygotować coś pysznego. Sernik na zimno nie wymaga szczególnego wkładu pracy, a efekt i smak doskonały.
60 min
Składniki:
Na spód sernika:
paczka okrągłych biszkoptów
Masa serowa:
1 kg sera mielonego
400 ml śmietanki 30% (kremówki)
2 galaretki truskawkowe
8 łyżek cukru pudru ( jak lubimy bardzo słodkie można dodać więcej)
kilka truskawek na spód
Sernik na zimno z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortownica ok 25 cm. Układamy na spodzie okrągłe biszkopty.
2.Przygotowujemy masę serową.
2 galaretki rozpuszczamy w szklance gorącej wody i odstawiamy, by lekko stężała.
Śmietankę ubijamy z cukrem na sztywno. Ubijając dodajemy partiami ser.
Na koniec, dodajemy lekko tężejącą galaretkę. Dokładnie mieszamy, by wszystkie składniki się połączyły.
Na spód tortownicy wlewamy niewielką warstwę masy tak , by pokryć biszkopty.
3.Na tej warstwie układamy, przecięte na pół truskawki.
Zalewamy pozostałą masą. Na wierzch układamy truskawki. Wstawimy do lodówki.
Drugie dwie galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody i zostawiamy, by lekko stężała.
Na wierzch zalewamy tężejącą galaretką.
Wstawiamy do lodówki i czekamy, aż dobrze stężeje.
Porady
Taki sernik na zimno , najlepiej przygotować na wieczór.
Komentarze