Sernik na zimno z truskawkami

0 (0 ocen)

Niewątpliwie zaletą tego deseru jest brak pieczenia jak i to,że robi się go błyskawicznie.Idealne ciasto na letnie dni ...o delikatnym,kremowym smaku wanilii,który idealnie komponuje się z soczystymi truskawkami i galaretką.

Składniki:

  • 1 kg sera mielonego w wiaderku
    250 serka mascarpone
    3/4 szklanki cukru pudru
    około 400 g truskawek
    1 opakowanie biszkoptów okrągłych
    3,5-4 łyżki żelatyny
    2 galaretki truskawkowe
    1 laska wanilii

Sernik na zimno z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy biszkoptami.Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody,dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.Do dużej miski przekładamy ser,dodajemy mascarpone,cukier puder i nasiona wanilii.Miksujemy chwilę do połączenia się składników.Następnie dodajemy przestudzoną żelatynę i dokładnie mieszamy.Gotową masę serową wylewamy na biszkopty.Wstawiamy do lodówki na około godzinę,aż masa stężeje.Galaretki dodajemy do 750 ml gorącej wody,mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się galaretek i odstawiamy do ostygnięcia.Na zastygniętej masie serowej układamy umyte i osuszone truskawki.Całość zalewamy ostudzoną galaretką.Wstawiamy do lodówki.
  • Sernik na zimno z truskawkami 2. A swoją drogą ciekawe dlaczego mój pies tak lubi mi towarzyszyć podczas sesji zdjęciowych :D

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy