Sernik na zimno z truskawami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Wspaniałe rozwiązanie na ciepłe dni, gdy nie chcesz grzać się w upale piekarnika :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • -opakowanie biszkoptów
    - ok. 1/2 kg truskawek
    - 5 sztuk serków Danio (smak waniliowy -po 150g)
    - opakowanie kremówki (250 ml)
    - opakowanie żelatyny
    - 5 łyżeczek cukru pudru
    - 2 galaretki truskawkowe

Sernik na zimno z truskawami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tortownicę ok.23-24 cm wykładamy biszkoptami
  • 2. Żelatynę rozrabiamy wg instrukcji na opakowaniu i odstawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy, na koniec dodajemy do niej cukier puder i nadal ubijamy . Dodajemy po 1 opakowaniu Danio - cały czas mieszając. Na końcu wlewamy żelatynę i na największych obrotach przez moment mocno ubijamy. Masę wlewamy na biszkopty - ostawiamy do lodówki.
  • 3. Galaretkę rozrabiamy wg instrukcji na opakowaniu , odstawiamy do delikatnego stężenia.
  • 4. Na nie co stężałą masą sernikową układamy truskawki , następnie zalewamy (stężoną lekko) galaretką. Ostawiamy na min. 2 godziny do lodówki - gotowe :)

Porady

Do rozrabiania galaretki można dodać 50-100 ml mniej wody niż pisze na opakowaniu.

Komentarze

Podobne przepisy