z pewnością pieczone truskawki nadają tutaj ton. Jeśli można tak o nich powiedzieć to są bardziej truskawkowe. Pyszne po prostu. 100 g to tylko 71.
Składniki:
450 g sera białego chudego
250 g jogurtu greckiego o obniżonej zawartości tłuszczu
180 g jogurtu naturalnego 0%
100 ml mleka 1,5 %
900 g truskawek
25 g płatków migdałowych
1 galaretka truskawkowa
3 łyżki żelatyny
50 g ksylitolu
Tortownica 21-22 cm
Sernik na zimno z pieczonymi truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki umyć, osuszyć i pozbawić szypułek. Przekroić na połówki, te większe na ćwiartki. Przełożyć do naczynia do zapiekania. Dodać 30 ksylitolu i 50 ml wody. Wymieszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st na około 15-18 minut, do czasu aż owoce puszczą sok i zmiękną. Wyjąć i zostawić do ostygnięcia. Następnie dokładnie zmiksować.
2.Do blendera przełożyć ser oraz pozostały nabiał. Dokładnie zmiksować. Dodać resztę cukru brzozowego i ponownie zblendować. Podzielić masę na dwie szczęści- 2/3 i 1/3
3.1,5 łyżki żelatyny zalać 2 łyżkami wody i zostawić do napęcznia, następnie rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej. Dodać cienkim strumieniem do większej porcji masy serowej i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Dodać płatki migdałowe i wymieszać.
4.Tortownicę ( dno ) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę serową białą. Odstawić do lodówki na 20-30 minut, do lekkiego stężęnia.
5.Mus truskawkowy podzielić na pół. Jedną cześć dodać do pozostawionej masy serowej, dobrze wymieszać. Resztę żelatyny znów rozpuścić w 2 łyżkach wody i dodać do masy serowo-owocowe. Wymieszać. Delikatnie wylać na biała masę i zostawić na kolejne 30 minut w lodówce.
Galaretkę rozpuścić w 150 ml wody. Ostudzić i połączyć z musem truskawkowym. Delikatnie wylać na zastygniętą masę jasnoróżową. Zostawić na całą noc w lodówce. Smacznego!
Komentarze