SERNIK NA ZIMNO Z PIECZONYMI TRUSKAWKAMI

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

z pewnością pieczone truskawki nadają tutaj ton. Jeśli można tak o nich powiedzieć to są bardziej truskawkowe. Pyszne po prostu. 100 g to tylko 71.

Składniki:

  • 450 g sera białego chudego
    250 g jogurtu greckiego o obniżonej zawartości tłuszczu
    180 g jogurtu naturalnego 0%
    100 ml mleka 1,5 %
    900 g truskawek
    25 g płatków migdałowych
    1 galaretka truskawkowa
    3 łyżki żelatyny
    50 g ksylitolu
    Tortownica 21-22 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Sernik na zimno Desery

Sernik na zimno z pieczonymi truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-00xsliu 1. Truskawki umyć, osuszyć i pozbawić szypułek. Przekroić na połówki, te większe na ćwiartki. Przełożyć do naczynia do zapiekania. Dodać 30 ksylitolu i 50 ml wody. Wymieszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st na około 15-18 minut, do czasu aż owoce puszczą sok i zmiękną. Wyjąć i zostawić do ostygnięcia. Następnie dokładnie zmiksować.
  • image-0kjtqnd 2. Do blendera przełożyć ser oraz pozostały nabiał. Dokładnie zmiksować. Dodać resztę cukru brzozowego i ponownie zblendować. Podzielić masę na dwie szczęści- 2/3 i 1/3
  • image-039qdcr 3. 1,5 łyżki żelatyny zalać 2 łyżkami wody i zostawić do napęcznia, następnie rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej. Dodać cienkim strumieniem do większej porcji masy serowej i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Dodać płatki migdałowe i wymieszać.
  • image-0xue5lb 4. Tortownicę ( dno ) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę serową białą. Odstawić do lodówki na 20-30 minut, do lekkiego stężęnia.
  • image-1jagchm 5. Mus truskawkowy podzielić na pół. Jedną cześć dodać do pozostawionej masy serowej, dobrze wymieszać. Resztę żelatyny znów rozpuścić w 2 łyżkach wody i dodać do masy serowo-owocowe. Wymieszać. Delikatnie wylać na biała masę i zostawić na kolejne 30 minut w lodówce.


    Galaretkę rozpuścić w 150 ml wody. Ostudzić i połączyć z musem truskawkowym. Delikatnie wylać na zastygniętą masę jasnoróżową. Zostawić na całą noc w lodówce. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt grecki Ser biały Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować