Delikatny i kolorowy sernik na zimno z sezonowymi owocami. Kusi smakiem, bogactwem świeżych owoców i wyglądem.
Składniki:
-1 kg twarogu sernikowego
-1/2 l jagód
-10 dag czerwonych porzeczek
-20 dag malin
-20 dag agrestu
-2 opakowania galaretki jagodowej lub owoce leśne
-2 opakowania galaretki agrestowej
-2 opakowania galaretki malinowej
-10 dag okrągłych biszkoptów
-600 ml wrzącej wody
Sernik na zimno z owocami lata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i biszkoptami
2.Galaretkę jagodową rozpuszczamy w 200 ml wrzątku. Gdy ostygnie i zacznie tężeć, do miski wrzucamy 1/3 twarogu. Powoli, ciągle miksując wlewamy galaretkę. Dodajemy jagody i delikatnie mieszamy łyżką. Masę wykładamy na biszkopty. Wygładzamy i wkładamy do lodówki.
3.Gdy masa w lodówce zacznie tężeć podobnie postępujemy z galaretką agrestową i kolejną 1/3 twarogu. Dodajemy agrest, dokładnie mieszamy. Wykładamy na masę jagodową, wygładzamy, znów wkładamy do lodówki.
4.Tak samo postępujemy z galaretką malinową. Miksujemy ją z ostatnią częścią twarogu. Dodajemy maliny oraz obrane z gałązek porzeczki. Mieszamy. Wykładamy na masę agrestową.
5.Wierzch sernika dekorujemy malinami i jeżynami. Wkładamy na noc do lodówki, do całkowitego stężenia. Smacznego!
Komentarze