Sernik można przygotować z truskawkami, ale także z innymi owocami
3 godz.
Składniki:
Składnik na dużą tortownicę
4 serki homogenizowane waniliowe (lub według uznania) (około 1kg)
50 g żelatyny
1 cukier waniliowy
1 szklanka cukru pudru
2 galaretki
biszkopty lub herbatniki
owoce do wyboru: truskawki, brzoskwinie, wiśnie, winogrona
Sernik na zimno z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żelatynę rozpuścić w połowie szklanki chłodnej przegotowanej wody. Odstawić na 20 minut. Żelatynę przełożyć do garnka, dodać 2 szklanki gorącej przegotowanej wody. Wymieszać i wystudzić. Galaretki zrobić według przepisu na opakowaniu. Wystudzić.
2.Serki włożyć do naczynia, dodać cukier puder i cukier waniliowy zmiksować, wlać żelatynę, wymieszać. Dodać owoce pokrojone w kostkę.
3.Tortownicę wyłożyć biszkoptami lub herbatnikami. Na to wlać masę serową. Włożyć do lodówki. Poczekać aż masa zgęstnieje.
4.Na wierzchu ułożyć owoce, zalać galaretką.
Porady
Przed wlaniem tortownicy radzę sprawdzić jej szczelność. Owoce radzę zalać gęstą galaretką.
Komentarze