Sernik na zimno z mega niespodzianką

5 (169 ocen)

wspaniały i smaczny serniczek na zimno

Składniki:


  • Spód
    200 g herbatników typu petitiki
    150 g margaryny Kasia
    Galaretka
    1 galaretka agrestowa
    400 ml gorącej przegotowanej wody
    1 nektarynka
    1 średni banan
    18 malin
    Masa serowa
    400 g serka waniliowego z kawałkami wanilii
    400 g jogurtu greckiego
    150 ml gęstej śmietanki 18%
    1/2 szk mleka
    3 łyżki żelatyny
    1 garść listków świeżej bazylii
    cukier do smaku
    Dodatkowo
    2 galaretki truskawkowe
    maliny do dekoracji
    listki bazylii do dekoracji

Wystaw ocenę:

5 (169 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik na zimno z mega niespodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód :
    Herbatniki zmiksować w rozdrabniaczu. Margarynę roztopić, wlać do ciastek i wymieszać. Masę ciasteczkową wyłożyć na dno torownicy o średnicy 23 cm, rozłożyć równo i docisnąć. Tortownicę wstawić do lodówki.
  • 2. Galaretka :
    Galaretkę agrestową rozpuścić w gorącej wodzie. Banana pokroić w plasterki i potem na ćwiartki. Nektarynkę pokroić w drobną kosteczkę. Do 6 literatek nakładać najpierw nektarynki, potem banany i maliny. Zalać galaretką prawie do połowy literatki ( owoce też mają sięgać tej wysokości ). Wstawić do lodówki a gdy lekko się zetną zalać wystające maliny, bo owoce lekko pójdą do góry. Tak przygotowane galaretki wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
  • etapy przygotowania 3. Masa serowa :
    Gdy galaretki się zetną wyjąć je i tortownicę z lodówki. Galaretki wyjąć z literatek ( proponuję literatkę potraktować ciepłą wodą, wtedy galaretki elegancko wyjdą ze szklaneczek. Ja pierwszą podważyłam nożem i to był zły pomysł ). Galaretki ułożyć na spodzie koliście dnem do góry. Mleko wlać do rondelka, wsypać żelatynę po czym dokładnie wymieszać. Na gazie podgrzewać żelatynę aż się całkowicie rozpuści. Jogurt, serek i śmietanę przełożyć do miski, dodać cukier i zmiksować. Bazylię umyć, osuszyć i posiekać a potem dodać do masy. Na koniec wlać schłodzoną ale płynną mleczną żelatynę i dokładnie wymieszać. Gotową masę wyłożyć na galaretki a potem literatką zrobić w środku wgłębienie i wstawić tortownicę znowu do lodówki najlepiej na około godzinę.
  • 4. Galaretka :
    Galaretki truskawkowe rozpuścić w 800 ml gorącej przegotowanej wody i dokładnie wymieszać. Zostawić do ostygnięcie i lekkiego stężenia. Potem galaretką zalać górę i wgłębienie sernika i znowu wstawić do stężenia. Gotowy sernik udekorować listkami bazylii i malinami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować