Sernik na zimno z malinami i brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretki malinowe rozpuścić w 3 szkl gorącej wody. Tak samo przygotować galaretki cytrynowe. Ostudzić.
Żelatynę wymieszać z zimnym mlekiem, zostawić na ok 10 minut do napęcznienia. Podgrzewać na małym ogniu do czasu aż się rozpuści. W misie miksera umieścić ser, cukier puder, aromat i zmiksować na gładką masę. Na koniec wlać lekko przestudzoną żelatynę, dokładnie wymieszać.
2.Foremkę 21x21 cm wyłożyć folią aluminiową, ułożyć ciasno biszkopty. Całość zalać połową masy serowej, używając łyżki, aby biszkopty się nie poprzesuwały. Odstawić do lodówki do stężenia.
3.Na zastygnięty sernik rozłożyć maliny, zalać tężejącą galaretką malinową, odstawić do lodówki aby stężała. Wylać resztę masy serowej na maliny. W masę wcisnąć pokrojone w półplasterki brzoskwinie i kilka malin. Zalać tężejącą galaretką cytrynową, odstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.
Porady
Do serniczka można użyć świeżych lub mrożonych malin.
Mrożone maliny powodują, że galaretka zastyga bardzo szybko.
Gdyby galaretka za bardzo stężała, można ją trochę podgrzać aby stała się bardziej płynna.
Komentarze