Sernik na zimno z konfiturami morelowymi.

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 50 min

Sernik na biszkopcie z morelami w postaci konfitur domowej roboty smakuje wybornie, warto zatem zadać sobie trudu w sezonie i cieszyć się potem aromatycznymi owocami zamkniętymi w słoikach.

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    5 łyżek cukru
    5 łyżek mąki krupczatki
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka oleju

    Masa serowa:
    600 ml śmietanki 30%
    20 dag zmielonego twarogu
    3 łyżki cukru pudru
    1 cukier wanilinowy
    1 mały słoiczek konfitur morelowych
    6 łyżeczek żelatyny

    Ponadto:
    galaretka cytrynowa lub brzoskwiniowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sernik na zimno z konfiturami morelowymi. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubić z cukrem i ze szczyptą soli, dodać żółtka. Do ubitej masy jajecznej wsypać powoli mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej. Delikatnie wymieszać i wylać na blaszkę wyłożoną pergaminem o wym. 25x32 cm. Piec w temp. 160 stopni ok. 40 minut. Po ostudzeniu biszkopt nasączyć ponczem.
  • 2. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, dodać zmielony ser i konfiturę morelową. Wymieszać.
  • 3. Żelatynę namoczyć w 1/2 szklance wody, podgrzać do rozpuszczenia i ciepłą połączyć z masą serową. Wylać na biszkopt, wyrównać.
  • 4. Galaretkę rozpuścić wg przepisu na opakowaniu i tężejącą wylać na masę serową. Ciasto schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować