Sernik na biszkopcie z morelami w postaci konfitur domowej roboty smakuje wybornie, warto zatem zadać sobie trudu w sezonie i cieszyć się potem aromatycznymi owocami zamkniętymi w słoikach.
Sernik na zimno z konfiturami morelowymi. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka ubić z cukrem i ze szczyptą soli, dodać żółtka. Do ubitej masy jajecznej wsypać powoli mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej. Delikatnie wymieszać i wylać na blaszkę wyłożoną pergaminem o wym. 25x32 cm. Piec w temp. 160 stopni ok. 40 minut. Po ostudzeniu biszkopt nasączyć ponczem.
2.Śmietankę ubić z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, dodać zmielony ser i konfiturę morelową. Wymieszać.
3.Żelatynę namoczyć w 1/2 szklance wody, podgrzać do rozpuszczenia i ciepłą połączyć z masą serową. Wylać na biszkopt, wyrównać.
4.Galaretkę rozpuścić wg przepisu na opakowaniu i tężejącą wylać na masę serową. Ciasto schłodzić.
Komentarze