Sernik na zimno z pyszną galaretką z dodatkiem musu jeżynowo - malinowego.
Składniki:
Spód
225 g ciastka digestive
100 g masła
Masa sernikowa
1 kg twarogu z wiaderka
8 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka esencji waniliowej
250 ml zimnej kremówki
100 ml mleka
4 łyżki żelatyny
Galaretka z musem
1 szt galaretka malinowa
80 g jeżyn
120 g malin
2 łyżki cukru
maliny i jeżyny do dekoracji
Sernik na zimno z galaretką z musem owocowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód: herbatniki zmiksować w blenderze dodać roztopione letnie masło. Wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy, dociskając i wyrównując powierzchnię. Ułożyć na herbatnikach 2 okręgi z malin. Odłożyć do lodówki. Masa sernikowa: twaróg wyłożyć do miski dodać cukier puder i esencję waniliową,wymieszać. Zimną kremówkę ubić na sztywno dodawać po łyżce do masy sernikowej i delikatnie wymieszać. Żelatyną namoczyć i rozpuścić w mleku, letnią wlewać do masy serowej i wymieszać. Masę serową wylać na spód z herbatników i odłożyć do stężenia do lodówki. Do malin i jeżyn dodać cukier i gotować około 4-5 minut. Przelać na sitko i przetrzeć. Jeśli mamy mniej niż pół litra musu uzupełnić wodą. Zagotować, zdjąć z ognia, wsypać galaretkę ,dokładnie wymieszać i pozostawić do stężenia. Tężejącą galaretkę wylać na sernik. Sernik bardzo dobrze schłodzić.Tortownica o średnicy 23 cm.
Komentarze