Sernik na zimno z czereśniami

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Kremowy, puszysty sernik na kruchym spodzie z pszennych ciasteczek z dodatkiem soczystych czereśni to wymarzony deser na romantyczną kolację pod letnim niebem.

  • Łatwy

Składniki:

  • SPóD Z CIASTEK:
    - ciastka typu Digestive: 100 gramów
    - masło: 50 gramów
    - cukier muscavado: 2 łyżki
    - cynamon mielony: 2 szczypty
    SEROWA WARSTWA:
    - serek kremowy np. Philadelphia: 200 gramów
    - cukier: 40 gramów
    - śmietana kremówka (30%): 100 mililitrów
    - cukier waniliowy: 1 łyżeczka
    - dżem z wiśni: 4 łyżki
    - czereśnie ciemne dojrzałe: 20 sztuk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik na zimno z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik z czereśniami 1. Ciastka wkładamy do woreczka i za pomocą wałka dobrze je rozkruszamy. Wsypujemy do miski dodajemy rozpuszczone masło, 2 łyżki cukru i cynamon. Tak przygotowaną masę przekładamy do okrągłej formy o średnicy 15cm. Łopatką dobrze dociskamy do dna. Wkładamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie ubijamy mikserem śmietanę „na sztywno”, dodajemy serek śmietankowy, cukier i cukier waniliowy i miksujemy aż produkty się dobrze połączą. Tą mieszanką smarujemy wcześniej przygotowany spód z ciastek. Dżem z wiśni blendujemy na gładką masę i za pomocą łyżeczki na wierzchu sernika robimy wzorek. Krawędzie dekorujemy czereśniami. Wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czereśnie Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować