Kremowy, puszysty sernik na kruchym spodzie z pszennych ciasteczek z dodatkiem soczystych czereśni to wymarzony deser na romantyczną kolację pod letnim niebem.
Sernik na zimno z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciastka wkładamy do woreczka i za pomocą wałka dobrze je rozkruszamy. Wsypujemy do miski dodajemy rozpuszczone masło, 2 łyżki cukru i cynamon. Tak przygotowaną masę przekładamy do okrągłej formy o średnicy 15cm. Łopatką dobrze dociskamy do dna. Wkładamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie ubijamy mikserem śmietanę „na sztywno”, dodajemy serek śmietankowy, cukier i cukier waniliowy i miksujemy aż produkty się dobrze połączą. Tą mieszanką smarujemy wcześniej przygotowany spód z ciastek. Dżem z wiśni blendujemy na gładką masę i za pomocą łyżeczki na wierzchu sernika robimy wzorek. Krawędzie dekorujemy czereśniami. Wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.
Komentarze