Ten sernik królował na stole Bożonarodzeniowym już w zeszłym roku
Składniki:
Biszkoptowy spód
dżem wiśniowy
opakowanie małych ciepłych lodów w ciemnej i białej polewie (kupiłam w lidlu)
ok 700g sera z wiaderka
3 galaretki cytrynowe
2 galaretki pomarańczowe
Sernik na zimno z ciepłymi lodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Upiec niewysoki biszkoptowy spód. Ja piekę z 4 jajek. Biszkopt posmarować dżemem wiśniowym. Z ciepłych lodów wyciąć delikatnie wafelkowe spody, po czym lody układać na biszkopcie na przemian- raz biały lód potem czekoladowy. Odległość trzeba samemu odmierzać ;) Galaretkę cytrynową rozpuścić w ok 1/2szkl wody, wystudzić. Ser przełożyc do miski, dodać wystudzona galaretkę. Lekko ścięty ser wylać na biszkot z dżemem i lodami. Wstawić do lodówki by dobrze się schłodził i stężał. W tym czasie rozpuszczamy zgodnie z opisem na opakowaniu galaretki pomarańczowe. Tężejące wylewamy na sernik i ponownie schładzamy.
Porady
Czasami zamiast galaretki cytrynowej używam brzoskwiniową, też dobrze się sprawdza
Komentarze