Bardzo lubię serniki na zimno, w których moja mama jest mistrzynią. Dla mnie to walka z cierpliwością i tężejącą galaretką, ale tym razem udało się! Sernik z borówkami na twarogu wyszedł naprawdę pysznie.
3 godz.
Składniki:
1 kg twarogu sernikowego w wiaderku
2 galaretki truskawkowe (+ 2,5 szklanki wrzątku)
4 łyżki cukru pudru
500 g borówek
opakowanie biszkoptów
Sernik na zimno z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na dno tortownicy wyłożyć biszkopty.
Jedną z galaretek rozpuścić w 1,5 szklanki wrzątku, a drugą w 1 szklance i schłodzić.
Twaróg sernikowy zmiksować z cukrem pudrem i wystudzoną galaretką (tą z 1,5 szklanki wody).
Masę na 15 minut włożyć do lodówki, a następnie przelać do formy na biszkopty.
Zostawić do stężenia w lodówce na jakiś czas, a potem wyłożyć na masę borówki i zalać tężejącą galaretką.
Komentarze