Sernik na zimno z ajerkoniakiem i kremem orzechowym

5 (178 ocen)

  • 30 min

Przepyszne połączenie ajerkoniaku z wyśmienitą masą orzechową!

  • 30 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x25cm
    Masa serowo – ajerkoniakowa:
    1 kg sera z wiaderka
    330ml śmietany 30%
    ¾ szklanki cukru
    1 szklanka gęstego ajerkoniaku
    4 łyżki żelatyny
    100g kokosu
    Okrągłe biszkopty do wyłożenia tortownicy

    Masa orzechowa:
    150ml mleka
    70g cukru
    150g orzechów włoskich
    150g masła
Wystaw ocenę:

5 (178 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik na zimno z ajerkoniakiem i kremem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa serowo – ajerkoniakowa: Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku. Ser zmiksować z ajerkoniakiem i kokosem wlać żelatynę. Śmietanę ubić z cukrem na sztywno i delikatnie połączyć z masą serową. Sernik wyłożyć na biszkopty ułożone w tortownicy. Chłodzić ok 3 godzin. Po tym czasie wyłożyć masę orzechową.
  • 2. Masa orzechowa: Orzechy zmielić. Mleko zagotować, dodać cukier i mieszając od czasu do czasu ,gotować przez ok. 5 - 10 minut. Po tym czasie wsypać orzechy i doprowadzić do wrzenia energicznie mieszając masę. Ostudzić. Zimną utrzeć z masłem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować