Zapraszam na błyskawiczny w przygotowaniu sernik na zimno. Jego bazę stanowi gęsty waniliowy serek oraz kremówka czekoladowa. To właśnie dzięki tej ostatniej masa serowa wychodzi idealnie puszysta i delikatna, z lekkim smakiem czekolady.
40 min
Składniki:
Spód:
· 220 g owsianych ciastek czekoladowych w czekoladzie
· 100 g masła orzechowego z kokosem
· 2 łyżki brązowego cukru
· ok. 10 czekoladowych cukierków (każdy po 10 g)
Masa serowa:
· 750 g gęstego serka waniliowego
· 100 g miękkiego masła
· szklanka cukru pudru
· łyżka ekstraktu waniliowego
· 50 g żelatyny
· 1,5 szklanki gorącego mleka
· 500 ml śmietanki kremówki czekoladowej
Masa cytrynowa:
· 1 galaretka cytrynowa + 1/2 szklanki gorącej wody
Sernik na zimno waniliowo-czekoladowy pod maślano-cytrynową kołderką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód: Ciastka i cukierki kruszymy w malakserze. Dodajemy do nich miękkie masło orzechowe z kokosem i cukier - całość krótko blendujemy. Musimy uzyskać konsystencję mokrego piasku. Całość przekładamy do przygotowanej foremki - tortownicy o średnicy 26cm. Ugniatamy palcami i schładzamy w lodówce
2.Masa serowa: Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku. Masło ucieramy z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Dodajemy stopniowo serek waniliowy i lekko tężejącą żelatynę. Kremówkę ubijamy na puszysto. Delikatnie dodajemy do masy i mieszamy. Masę przekładamy na ciasteczkowy spód i wstawiamy do stężenia do lodówki.
3.Masa cytrynowa: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy lekko tężejącą galaretkę. Gotową masę przekładamy na warstwę serową.
Komentarze